Több Disney-film forgalmazását is leállíttatná egy grafikai cég

Képkocka A szépség és a szörnyeteg című filmből
Képkocka A szépség és a szörnyeteg című filmből
Vágólapra másolva!
Jogtalanul használt technológiával készülhettek a CGI-s karakterek arckifejezései.
Vágólapra másolva!

Kissé kellemetlen helyzetbe került a Walt Disney Pictures az Egyesült Államokban, a Rearden LLC nevű grafikai cég ugyanis átmenetileg leállítaná A galaxis őrzői, A szépség és a Szörnyeteg, továbbá a Bosszúállók: Ultron kora forgalmazását.

A szépség és a szörnyeteg Forrás: Collection Christophel/© Mandeville Films / Walt Disney Pictures

A Rearden állítása szerint a filmek grafikus effektjeiért felelős Digital Domain illegálisan használta a MOVA Contour nevű technológiáját a CGI-s karakterek arckifejezéseinek elkészítésekor.

A karakterek arckifejezései alapvetően nem kézzel animáltak, hanem a filmek forgatásakor egy színész eljátssza az összes jelenetüket, közben pedig rögzítésre kerül a komplett mimikája.

Az arcmimika rögzítésre használt rendszerek többségétől eltérően a MOVA Contour nem az arcra festett referenciapöttyök alapján működik, hanem a színészek arcára foszforos festéket kennek, majd szimultán 25 kameraállásból rögzítik a játékukat. Ennek köszönhetően sokkal részletesebb lehet a filmben látható CGI-s karakterek arcmimikája.

A Disney-vel korábban már több nagy költségvetésű filmen is dolgozott Rearden állítása szerint az egyik volt kollégájuk ellopta a komplett MOVA Contour technológiát, majd 2013 közepén aprópénzért (25 ezer dollárért, olyan 6,5 millió forintért) értékesítette egy a Digital Domainnel szoros kapcsolatban álló kínai cégnek. A Digital Domain röviddel később megkezdte a használatát.

Bosszúállók: Ultron kora Forrás: Fórum Hungary

A kínai vállalat azzal védekezik, hogy teljesen jogszerűen került a birtokába a MOVA Contour, a Rearden alapítója rosszindulatúan próbálja blokkolni a használatát. Emiatt már évek óta megy a pereskedés a Rearden és a kínai cég között, de az ügyben eljáró bíró még nem döntötte el, hogy melyik vállalaté a technológia. Viszont annyit még tavaly megtett, hogy átmeneti jelleggel megtiltotta a Digital Domainnek a MOVA Contour használatát.

A Rearden most azért ment neki a Disney-nek, mert állítása szerint a vállalat annak tudatában döntött a MOVA Contour használata mellett, hogy tudott a technológia vitatott jogi helyzetéről. Erre nyilvánvaló bizonyíték is van, a Disney ugyanis pár éve meg kívánta vásárolni a kínai cégtől a MOVA Contourt, ám a Rearden tájékoztatta a filmkiadót a jogi hercehurcáról, mire az inkább elállt az üzlettől.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!