Három hétig nem volt internet Szomália jókora részén

man network room business laptop computer internet technology server service rack isp tech connection information system industry center data hardware people professional digital tv television receiver security database suit tie solution backup fashion ma
11023435 - young engeneer business man with thin modern aluminium laptop in network server room
Vágólapra másolva!
Viszont legalább kevesebb terrortámadás történt az országban.
Vágólapra másolva!

A The Guardian beszámolója szerint kedden teljesen helyreállt az internetszolgáltatás Szomáliában. Az ország középső és déli részein három héten keresztül nem volt net, a probléma többek közt Mogadishut, a fővárost is érintette. A kormány szerint az okozta a jelentős üzemzavart, hogy egy kereskedelmi hajó elszakított egy tenger alatt futó gerincvezetéket.

A kép csak illusztráció Forrás: Origo

A becslések szerint az internetszolgáltatás szünetelése miatt napi 10 millió dollárnyi (olyan 2,66 milliárd forintnyi) kár érte az ország alapvetően sem acélos gazdaságát. Hab a tortán, hogy jelentős aszály sújtja Szomáliát, így még a kárminimalizáló ellenlépések koordinálásában is komoly fennakadásokat okozott a hetekig tartó üzemzavar.

A Reuters szerint egyetlen előnye azért volt a nethiánynak: feltűnően lecsökkent a Mudzsahedin Ifjúsági Mozgalom (Al-Shabaab) szélsőséges iszlamista felkelőcsoport által elkövetett terrorcselekmények száma. A kiadványnak nyilatkozó Nur Bile rendőrtiszt sejtése szerint ennek elsősorban az lehetett az oka, hogy mivel a média nem tudott gyorsan és országosan beszámolni a terrorcselekményekről, így az Al-Shabaab átmenetileg inkább minimalizálta a tevékenységeit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!