Mechanikus lépcsőfokok segíthetnek az időseknek a lépcsőzésben

mechanikus lépcsőfok
A mechanikus lépcsőfokok segítenek energiát spórolni, plusz kímélik a boka és a térd ízületeit
Vágólapra másolva!
Egyszerű és megfizethető, ráadásul bárhova telepíthető a találmány.
Vágólapra másolva!

Az idő haladtával az idősek egyre nehezebben mozognak, ráadásul az egyensúlyérzékük is romlik, a kettő együtt különösen nehézzé teheti a lépcsősorok megmászását. Az egyensúlyozási gond nagyrészt megoldható egy szimpla korlát felhelyezésével, azonban a boka és a térd terhelésének csökkentése már problémát jelent. A nagyon rossz fizikai állapotú idősek otthonaiba esetleg személyemelő liftet lehet telepíteni, de ez nem mindig megoldható, plusz drága is.

A Georgia Tech és Emory Egyetemek kutatói most praktikus megoldást találtak a problémára. A mechanikus lépcsőfokaikat szimplán fel lehet szerelni a már meglévő lépcsőfokokra, mini liftekként működnek lépcsőfokok között. A megoldás lényege, hogy amikor a lépcsőző fél lábbal sikeresen lelép vagy fellép a következő lépcsőfokra, akkor az előző lépcsőfokon maradt lábát a lift azonos szintre süllyeszti vagy emeli az lépésre használt lábával.

Karen Liu kutató szerint a mechanikus lépcsőfokokkal sok energiát lehet megspórolni, plusz lépésenként 26 százalékkal csökkenti a boka, és 37 százalékkal a térd ízületeinek terhelését.

Egyelőre nem világos, hogy mikorra sikerülhet piacra dobni a találmányt, de szerencsére aránylag egyszerű konstrukcióról van szó, így remélhetően nem telik majd hosszú évekbe a mutatvány. A kutatók biztosak benne, hogy megfizethető lesz a piackész változata.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!