Már 50 terabájtos SSD is van

viking technology uhc-silo ssd
50 TB kapacitást kínál a nagyobbik UHC-Silo SSD
Vágólapra másolva!
Nem árulta el az adatközpontokba szánt meghajtó árát a Viking Technologies.
Vágólapra másolva!

A többség számára valószínűleg ismeretlenül cseng a Viking Technology neve, a vállalat elsősorban adatközpontokba szánt memóriamodulokban és háttértárakban utazik. A cég most bejelentette a világ legnagyobb kapacitású szilárdtest-meghajtóit, az UHC-Silo SSD család kisebbik tagja 25 terabájt, míg a nagyobbik 50 terabájt kapacitású. Igen: körülbelül 25.000 és 50.000 gigabájtról van szó.

50 TB kapacitást kínál a nagyobbik UHC-Silo SSD Forrás: Viking Technology

Adatközpontokba szánt modellek lévén a 3,5 hüvelykes formatervű, MLC NAND chipes meghajtók két darab SAS fizikai csatolófelülettel rendelkeznek, így

külön bővítőkártya nélkül a szokásos asztali számítógépekre rá sem lehet kötni az SSD-ket.

A sebességük visszafogottnak mondható, 256 kilobájt méretű adatfolyamok esetén papíron 500 MB/s az olvasási, míg 350 MB/s az írási tempó.

Ugyan a Viking Technology meghajtói elméletileg a mai napon már piacra is kerültek, ám az árukat nem közölte a vállalat. Ennek részben az az oka, hogy nem fogyasztói termékekről van szó: a megcélzott nagy adatközpontok üzemeltetői nem egyesével veszik a meghajtókat, hanem minimum több tucatonként, de az sem szokatlan, ha egy füst alatt több száz háttértárat is rendelnek. Ennek köszönhetően a meghajtónkénti ár a megrendelés nagyságrendjétől függően erősen eltérő lehet.

Ettől függetlenül egy körülbelüli viszonyítási alapot tudunk mondani: a Samsung 10 ezer dollárt kér a 15 TB-os SSD-jéért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!