Korrupciót leplezhetett le a Microsoft betűtípusa

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Gates és Ballmer a Vista bemutatóján
Microsoft founder Bill Gates looks on as Microsoft CEO Steve Ballmer (R) speaks during the press conference at the Microsoft Windows Vista operating system launch 29 January 2007 in New York. The new Windows Vista will be available to consumers 30 January. AFP PHOTO/Timothy A. CLARY
Vágólapra másolva!
Váratlan módon buktatta le magát a pakisztáni miniszterelnök lánya.
Vágólapra másolva!

Tavaly májusban a világ rengeteg politikusának, hírességének és gazdagjának nagy bánatára nyilvánosan elérhetővé váltak a Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok. Ezek rávilágítottak a tehetősek jobb esetben adóoptimalizálási, rosszabb esetben adócsalási és pénzmosási ügyeire. Az iratok megjelenése után többek Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnök lánya ellen is nyomozás indult.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A The Express Tribune (via The Verge) beszámolója alapján a miniszterelnök lányát offshore cégeken keresztül megszerzett, bevallatlan és leadózatlan, nagy értékű külföldi ingatlanok birtoklásával vádolják. Maryam Nawaz Sharif különféle a nevét tisztázni képes dokumentumokat nyújtott be Legfelsőbb Bíróságnak, azonban a bíróság hajlik rá, hogy ezek utólag készült hamisítványok.

Erre most már közvetett bizonyíték is van: a kérdéses dokumentumok elméletileg 2006-ból származnak, azonban a nyomozóknak feltűnt, hogy a Windows Vista rendszerben bevezetett Calibri betűtípussal íródtak.

Ezzel az a probléma, hogy

a Windows Vista csak 2007. január 30-án vált elérhetővé.

A Maryam Nawaz Sharif azzal védekezik, hogy maga a Calibri betűtípus valójában már 2014 óta elérhető, a Windows Vista legelső publikus bétájába is bekerült. Az ügyészség ettől függetlenül valahogy nehezen akarja elhinni, hogy Sharif a közismerten rendkívül instabil béta operációs rendszert használva papírozta volna az adóparadicsomozását.

A Vista bétájának használata meg a geekek gyomrát is alaposan megfeküdte, már ha sikerült egyáltalán elindítaniuk a számítógépükön.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!