Hivatalos: halott a Windows Phone 8.1

Steve Ballmer a Microsoft távozó igazgatója, Jessica Albával a Windows Phone 8 bemutatóján
Vágólapra másolva!
Tegnap kapta meg a legutolsó frissítését a mobilos rendszer.
Vágólapra másolva!

A hét elején már beszámoltunk a hírről, miszerint a Microsoft a júliusi hibajavító kedd után látszólag teljesen magára készül hagyni a Windows Phone 8.1 mobilos rendszerét. Ez mostanra hivatalossá vált, a cég mindenféle ilyenkor megszokott értesítés nélkül, pusztán a terméktámogatási weblapjának csendes frissítésével jelentette be a fejleményt.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

A helyzet röviden az, hogy a mai naptól kezdve a Windows Phne 8.1 operációs rendszert futtató okostelefonok semmiféle terméktámogatással sem rendelkeznek, a jövőben sem funkcionális, sem pedig biztonsági frissítések sem érkeznek majd a mobilokra. A Windows Áruházból letöltött appok ettől függetlenül még kaphatnak frissítéseket, ezek javítgatása nem a Microsofton múlik.

A nagy kérdés most már az, hogy a redmondiak mit kívánnak kezdeni a Windows 10 Mobile-lal. Ez a rendszer továbbra is kap frissítéseket, de a nagy mobilgyártók egyáltalán nem foglalkoznak vele, ráadásul hónapok óta már a Microsoft-féle Surface mobilokról sem hallottunk egy árva pletykát sem.

A Netmarketshare adatai szerint a mobilos operációs rendszerek piacán

a Windows Phone 8.1 és Windows 10 Mobile kombinált részesedése mára 0,99 százalékra csökkent.

Csak érdekességként: a Symbian (!) még 0,74 százalékon van.

A piacvezető platform 64,2 százalékkal az Android, a második legelterjedtebb mobilos rendszer pedig 32,92 százalékkal az iOS.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!