Fokozatosan betiltja a Kaspersky termékeit az USA

kaspersky router
Már routeren a KasperskyOS
Vágólapra másolva!
Az orosz biztonsági cég szerint egy politikai játszma áldozatává vált.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója alapján egyre nagyobb bajban van a főként vírusirtójáról ismert Kaspersky Lab az Egyesült Államokban. Júniusban a védelmi kiadások költségvetésében a Kongresszus megtiltotta a hadseregnek az orosz vállalat termékeinek licencelését, most pedig a kormányhivatalok engedélyezett beszállítói listájáról is lekerült a cég. Ettől függetlenül a hivatalok közbeszerzési eljáráson keresztül még licencelhetnek szoftvert a Kaspersky-től.

Eugene Kaspersky Forrás: Kaspersky Lab

Az események hátterében bizalmi válság áll, az elmúlt időszakban többek közt a Bloomberg is olyan cikkeket közölt, amelyek alapján a Kaspersky rendszeresen végez különféle munkákat az orosz titkosszolgálatnak. Többek közt olyan fejlesztéseket is, amely árthatnának a megítélésének. Ettől függetlenül semmiféle bizonyíték sincs arra, hogy az orosz titkosszolgálattal való együttműködése nyomán bármi olyasmi került volna a termékeibe, ami miatt aggódniuk kellene a külföldi ügyfeleinek.

A Kaspersky folyamatosan cáfolja a vádakat, az alapítója a Bloomberg cikkét konkrétan egy politikai érdeket kiszolgáló hülyeségnek titulálta. Érthető Eugene Kaspersky idegessége, a hírek szerint a Kaspersky Lab bevételének bő fele az Egyesült Államokból érkezik.

– olvasható a cég sajtóközleményében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!