Hamarosan kapható az önmegsemmisítős PC

orwl pro pc számítógép
A kulcscsomóba épített jeladóra is szükség van az Orwl Pro feloldásához
Vágólapra másolva!
Nem robban fel, de letörli a háttértár tartalmának feloldókulcsát.
Vágólapra másolva!

Nem csak az internet felől érhetik támadások a számítógépeket, valójában a PC-khez fizikai hozzáféréssel rendelkező támadók tudják a legnagyobb galibát okozni. Az Orwl augusztusban piacra dobja a fizikai behatolási kísérleteknek ellenálló számítógépét, a korongra emlékeztető terméket kormányzati szerveknek, vagy egyéb top biztonságú munkaállomásokra vágyó cégeknek ajánlja a gyártó.

A kulcscsomóba épített jeladóra is szükség van az Orwl Pro feloldásához Forrás: Orwl

Az Orwl Pro több módon is próbálja meggátolni a fizikai hozzáféréssel rendelkező támadókat a PC manipulálásától. A számítógép bekapcsolásakor – de még az operációs rendszer betöltése előtt – NFC segítségével hozzá kell párosítani egy Bluetooth-os kulcscsomót. Amennyiben az említett kulcscsomó 10 méternél távolabb kerül a gépháztól, akkor a számítógép egyrészt lezárja magát, másrészt pedig kikapcsolja az USB portjait. Ha valaki lezárt állapotban mozgatta a gépet, akkor a következő indításkor vagy felébresztéskor nem elég a kulcscsomót hozzápárosítani a PC-hez, de egy mesterjelszót is meg kell adni.

Ez csak a történet egyik fele, a fizikai behatolásmegelőzés is fontos. Az Orwl Pro szenzorokkal próbálja detektálni a számítógépház felnyitását, és amennyiben ilyen jellegű behatolást észlel, akkor automatikusan és visszaállíthatatlanul törli az SSD háttértárán titkosítva tárolt adatok feloldásához szükséges kulcsot.

Az Orwl Pro nem egy erőgép, de tipikusan irodai felhasználásra megfelelő teljesítményt kínál: Skylake családba tartozó Intel Core m3 vagy Core m7 processzor, 8 GB RAM, és 128-480 GB kapacitású Intel SSD található benne. Természetesen a Bluetooth 4.2-t és Wi-Fi ac-t is támogatja.

Nem olcsó mulatság a különleges PC, a kezdőára 1699 amerikai dollár, azaz olyan 461 ezer forint. A legdrágább modell 4299 dollárba, nagyjából 1,17 millió forintba kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!