Sík felületből térbeli objektum jön létre az újfajta 3D-s nyomtatással

3d nyomtatás batman
Vágólapra másolva!
Az újfajta technológia műanyagot és latexet használ, hogy a sík felületre kinyomtatott tárgyból aztán egy térbeli objektum jöjjön létre. A végeredmény nagyon látványos.
Vágólapra másolva!

Korábban írtunk már az újfajta ipari 3D-s nyomtatásról, mely fémport és lézereket használ, és persze rendkívül drága. Ez képezi a spektrum egyik felét, a másik felét pedig a hagyományosa 3D-s nyomtatás, amikor műanyag felületek egymásra rétegzéséből hozhatunk létre egy térbeli objektumot.

Amikor egy sík felületből egyszercsak összeáll egy Batman-maszk. Forrás: CurveUp / Youtube

Egy oszták mérnökcsapat azonban egy egészen újfajta eljárást dolgozott ki. Illetve, egészen pontosan az eljárás maga nem is új, ugyanis korábban is létezett már olyan technológia, melynek segítségével egy sík felület legyártásából lehetett utána létrehozni egy térbeli objektumot, azonban ez még leginkább szögletes tárgyak elkészítésére volt használható, minimális mennyiségű hajlítással.

Az osztrák csapat azonban kitalálta, hogyan lehet szinte bármilyen formát létrehozni, tulajdonképpen végtelen mennyiségű hajlítással.

A dolog lényege, hogy az apró műanyag csempéket előrre megfeszített latex rétegek közé helyezik el, majd a térbeli objektum úgy áll össze, hogy a latexben lévő feszültség összehúzza az egészet egy szilárd tárggyá.

Nem csak ennek a megvalósítása volt trükkös, hanem a technológia köré épülő eszközök és szoftverek kialakítása is.

Hiszen tulajdonképpen arról van szó, hogy egy három dimenziós objektumot kell az algoritmusnak átalakítani két dimenziós, rétegzett tervrajzzá.

Ez pedig a mérnökök elmondása szerint egy nagyon összetett folyamat, így alapvetően két körben csinálja meg a program: először készít egy durvább vázlatot, majd átmegy minden egyes négyzetmilliméteren, és helyben finomhangolja a rétegeket.

És mivel nyilvánvalóan mindenki egy Batman-maszk legyártására használna egy ilyen technológiát, így ezt meg is tekinthetjük élesben:

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!