USA: évente ezreket tartóztatnak le szoftverhiba miatt

29-en megsebesültek a New York-i Manhattan déli részén, amikor szombat este felrobbant egy szemétkuka robbanás new york usa 2016.09.18.
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 17: A police officer stands near the site of an explosion at Chelsea neighbourhood in Manhattan, New York, USA on September 17, 2016. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A kevésbé szerencséseket még szexuális bűnelkövetőként is regisztrálják.
Vágólapra másolva!

Az államigazgatásban használt különleges szoftverek világszerte megdöbbentően alkalmatlanok tudnak lenni a feladataikra. Az Ars Technica jóvoltából most egy egészen sokkoló probléma kapott nyilvánosságot: az Egyesült Államokban évente ezreket tartóztatnak le tévesen egy bugos bírósági szoftver miatt, egyeseket még szexuális bűnelkövetőként is regisztrálnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

A beszámoló alapján a Kalifornia államban található Alameda megye bíróságai tavaly augusztusban átálltak egy ősrégi szoftverről az Odyssey Case Manager ügyvezető rendszer használatára. A bíróságok ebben végzik a bírósági ügyek adminisztrációját, osztják meg az információkat többek közt a rendőrséggel.

Sajnos a Tyler Technologies által fejlesztett alkalmazás nem áll a helyzet magaslatán, így csak Alameda megyében az elmúlt közel egy évben nagyjából 2000 alkalommal történt hibás letartóztatás, előzetes letartóztatásba helyezés, vagy éppen szexuális bűnelkövetőként való regisztráció.

A bugos szoftvert nem csak Alameda használja, Kalifornia állam 58 megyéjéből 28-ban biztosan bevezették már. Sajnos aktuális számok nem ismertek, de a Tyler Technologies 2014-es brosúrája alapján három éve az USA 21 tagállamának 600-nál is megyéjében használták a szoftvert.

Az viszont biztos, hogy nem csak Alamedában vannak problémák,

országszerte panaszkodnak a szoftver fent említett hibáira, de a jelek szerint a Tyler Technologies-t nem izgatja különösebben a helyzet. Sajnos a számára kínos ügyek firtatása esetén a vállalat nem hajlandó nyilatkozni a médiának, így nem világos, hogy valaha javítani kívánja-e a szoftverének hibáit.

Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a vállalat szinte érinthetetlennek tűnik. Az egész ügy azért kapott most nyilvánosságot, mert Alameda kirendelt védőügyvédeket menedzselő hivatala szeretné kijavíttatni a szoftvert a megye fellebbviteli bíróságának adminisztrációs osztályával, de az nem hajlandó lépni. Emiatt a kirendelt védőügyvédek hivatala bírósági határozattal akarta kierőszakolni a javíttatás elvégeztetését. A bíróság elutasította a két fél vitájába való beavatkozást, mire a fellebbviteli bíróságra ment az ügy, az pedig most jóváhagyta az előző bírósági döntést.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!