Hasznos funkciókat kapott az ingyenes jelszókezelő

Facebook field keyboard screen logo computer registration community HORIZONTAL form network internet password facebook social media login SQUARE FORMAT
facebook jelszó közösségi oldal
Vágólapra másolva!
Mostantól a duplikált és a hasonló jelszavakat is mutatja a KeePass.
Vágólapra másolva!

A tanács szerint minden egyes webhelyen egyedi és erős jelszavakat kellene használnunk, ám ez emberileg lehetetlen feladat. A megoldás szerencsére egyszerű: a leggyakrabban használt webszolgáltatásoknak találjunk ki egy-egy megjegyezhető jelszót, a többinél pedig használjunk jelszókezelő programban tárolt, véletlenszerűen generált jelszavakat.

facebook jelszó közösségi oldal Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Az egyik legismertebb, klasszikus jelszókezelő alkalmazás Windowsra az ingyenes KeePass. Az online jelszókezelőkhöz képest az a nagy előnye, hogy mentett jelszavakat tartalmazó, titkosított adatbázisfájl a számítógép háttértárán található, nem pedig valamiféle vállalat szerverén. A megoldás negatívuma, hogy ha valamilyen oknál fogva nem férünk hozzá a fájlhoz, akkor lőttek a komplett adatbázisnak. Erősen ajánlott biztonsági mentést készíteni az állományról.

A KeePass fejlesztője múlt pénteken új verziót adott ki az alkalmazásból. A 2.36-os kiadás jobbára csak hibajavításokat tartalmaz, azonban akad benne két szuper hasznos új funkció is: képes megmutatni a duplikált és hasonló jelszavakat.

A duplikátumok keresése akkor jöhet jól, ha több webhelyen is ugyanazt a jelszót használjuk, és az egyiktől kiszivárog. A funkcióval gyorsan megkereshetjük az összes olyan webhelyet, amelynél meg kell változtatnunk a jelszót. A hasonló jelszavak kerestetése az általános biztonságunk növelésekor jöhet kapóra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!