PC-szervizben tartott fizetett besúgókat az FBI

Horizontal WASTE RECYCLING OF RUBBISH COMPUTER COMPUTER EQUIPMENT WASTE DISPOSAL RECYCLAGE OF METAL FACTORY RECYCLING CENTRE CLOSE-UP
Utoljára feltöltött/szerkesztett kép(ek):Szerkesztés
Kép leírása:számítógép merevlemez winchesterKépaláírás:http://www.dr
Computer hard discs are stored in a recycling plant for computing items 22 November 2007 in Jouy-le-Moutier in the outskirts of Paris. Des disques durs d'ordinateurs sont entreposés dans une usine de tri et de recyclage de matériel informatique, le 22 novembre 2007 ŕ Jouy-le-Moutier. AFP PHOTO MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Tréninget és eszközöket is biztosított a Best Buy munkatársainak az ügynökség.
Vágólapra másolva!

A PC-tulajok többsége nem informatikai szakember, így kénytelenek hozzáértő segítségét kérni, mikor bemondja az unalmast a számítógépük. Így tett 2011. november 1-jén Mark Rettenmaier is, az egyesült államokbeli sebész egyszerűen leadta javításra az egyik Best Buy üzletben a HP Pavilion asztali gépét.

Forrás: AFP/Martin Bureau

Nem sokkal később jókora slamasztikában találta magát, ugyanis az FBI illegális pornográfia birtoklásával vádolta meg, miután a Best Buy munkatársa előtúrt a merevlemezének rejtett, a fájlrendszerből különleges eszközök nélkül el sem érhető szegletéből egy bélyegkép felbontású fotót.

A kép közvetlenül nem szexuális tartalmú, egy nyilvánosan elérhető gyermekbántalmazásos videóból származó képkocka. Nem világos, hogy miként került a merevlemezre; Rettenmaier tagadja, hogy ilyen tartalmak iránt érdeklődne.

A tárgyalás folyamatban van, azonban a bíró már rengeteg bizonyítékot dobott ki. Mint kiderült, az FBI mindenfélét belemagyarázott a megtalált fotóba, csak hogy engedélyt kapjon egy bírótól Rettenmaier otthonának és mobiljának átkutatására.

Forrás: AFP/Philippe Dureuil

Az ügy összességében legnagyobb érdekessége, hogy egyáltalán miként jutott az FBI birtokába a fotó. A védelem nyomozása során egyértelműen kiderült, hogy az FBI fizetett besúgókat tartott az áruházlánc Geek Squad számtógépjavító részlegénél, akik a behozott PC-ket átvizsgálva jelentették a potenciális bűnözőket az ügynökségnek. Úgy fest, hogy a Best Buy vezetése erről nem tudott, az informátorok mondhatni maszekban dolgoztak az FBI-nak. A hírek szerint 500-1000 dollár közti jutalmat kaptak a potenciális bűnözők jelentéséért, bár nem mindegyikük fogadta el a pénzjutalmat.

A maszekolás segítése érdekében az FBI állítólag szakmai tréninget, és nyomozó szoftvereket is biztosított az informátoroknak.

Az állami szerv túlkapásai kissé félelmetesek, a Rettenmaier elleni ügyet bírók és bizonyítékok manipulálásával jutotta el a bíróságig.

A már jó ideje összeomlóban lévő vádnak a Geek Squad az ügyben betöltött szerepe adhatja meg a végső döfést, ugyanis a védelem azzal vádolja az FBI-t, hogy besúgók segítségével effektíve illegális kutatásokat hajtatott végre, ezzel pedig alkotmányos jogokat sértett. A Geek Squad által elvégzett kutatást önmagában jogszerűnek találta a bíró, ehhez a PC leadásakor írásban hozzájárult a vádlott.

Az Electronic Frontier Foundation most beperelte az FBI-t, ugyanis az nem hajlandó elárulni a Geek Squad egyes tagjaival való együttműködésének részleteit. Ezen felül arra is kíváncsi az EFF, hogy vannak-e további hasonló programjai az ügynökségnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!