USA: legális a tintapatronok újratöltése

Young woman sleeping in office Serene People Computer Napping Businesswoman One Woman Only Only Women One Young Woman Only Young Women Women Females Employment Issues Paperwork Eyes Closed Unconscious Printer 20-24 Years Young Adult Adult Lying Down Sleep
Tired and exhausted young woman sleeping on printer in the office.
Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság helyretette az újratöltőket vegzáló Lexmarkot.
Vágólapra másolva!

Az átlagos fogyasztók nem szeretnek drágán nyomtatót venni, amelynek következtében gyorsan kialakult a nyomtatógyártók olcsó printerekre épülő, lassan már emberemlékezet óta használt üzleti modellje. Ennek keretében a vállalatok szinte haszon nélkül értékesítik a nyomtatóikat, a bevételüket az erősen túlárazott gyári tintapatronokból szerzik.

Forrás: Getty Images/Portishead1

Az üzleti modell esküdt ellensége a tintapatron-újratöltő biznisz: a vállalatok visszaveszik a kiürült (vagy legalábbis a nyomtató szerint üres) patronokat, újratöltik, majd a gyáriaknál sokkal olcsóbban újból forgalomba hozzák azokat. A nyomtatógyártók a patronokba ágyazott azonosítóchipekkel, továbbá a vásárlók riogatásával (rossz minőségű lehet a nyomat, tönkremehet a printer) próbálták elejét venni a problémának, kevés sikerrel.

A Lexmark nem volt hajlandó beletörődni a helyzetbe, így hadjáratot indított az Egyesült Államokban a patronokat újrahasznosító cégek ellen. Egy kivételével az összes áldozat úgy döntött, hogy inkább peren kívül megegyezik a fenyegetőző óriással, ám

az Impression Products hajlandó volt szó szerint a végsőkig harcolni az igazáért.

Első körben nem volt túl rózsás a helyzet. A Lexmark azzal érvelt a bíróságon, hogy szabadalmi oltalom alá eső technológiák vannak a patronjaiban, így harmadik felek nem jogosultak újratölteni és értékesíteni azokat. A bíróságok folyamatosan a felperesnek adtak igazat. Utolsó esélyként az Impression Products az USA Legfelsőbb Bíróságára vitte az ügyet, ahol a bírák most 8:0 arányban, egyhangúan fityiszt mutattak a nyomtatógyártónak.

Véleményük szerint jelen esetben nem szabadalomsértő forgalomba hozni az újrahasznosított patronokat, ugyanis az első eladás után a szabadalom tulajdonosának nincs joga beleszólni a termékének továbbértékesítésébe, függetlenül attól, hogy ez üzleti szempontból kárt okoz-e számára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!