Formabontó csúcsmobillal jelentkezett az Android atyja

essential ph-1 andy rubin android okostelefon
Kiegészítő perifériák csatlakoztathatóak az Essential PH-1 hátlapjára
Vágólapra másolva!
Komoly meglepetés érte 2014 októberében a mobilok szerelemeseit, az Android operációs rendszer atyja ugyanis elhagyta a Google-t, hogy érdekesebb projektekbe vesse bele magát. Most megkaptuk ennek az első látványos eredményét, Andy Rubin Essential névre keresztelt cége ma bejelentette a PH-1 okostelefont.
Vágólapra másolva!

Az Android 7.1 rendszert futtató Essential PH-1 elsőre is feltűnő érdekessége, hogy a 8 megapixeles előlapi kamerája szó szerint belelóg az érintőkijelzőbe, az Android értesítési sávjának kellős közepén kapott helyet. Legjobb tudomásunk szerint egyetlen gyártó sem vetemedett még ilyesmire.

Kiegészítő perifériák csatlakoztathatóak az Essential PH-1 hátlapjára Forrás: Essential

Maga a megjelenítő is szokatlan darab, részben mivel majdhogynem a készülék oldalait súrolja a széle, csak a telefon alján van jelentősebb méretű káva. Fizikai előlapi gombok nincsenek, az Android virtuális kezelőszerveit használja a mobil.

Az LTPS panel átló tekintetében 5,7 hüvelykes, azonban 19:10 képarányú, így fura 1312×2560 képpont a felbontása. Akár 500 nit fényerőre is képes a megjelenítő, amelynek hála szikrázó napsütésben is látható marad a tartalma.

Essential PH-1 Forrás: Essential

Az Essential PH-1 hátlapi kamerarendszere sem kutya. Kettő darab 13 megapixeles szenzor alkotja, az egyik színes, míg a másik szürkeárnyalatos. Ebben az a ráció, hogy a szürkeárnyalatos szenzor képes besegíteni a rossz fénykörülmények közti fotózáskor. A hátlapi kamera fáziskülönbséges és lézeres autofókuszt, továbbá több LED-ből álló villanót kínál.

Videós tekintetben az elő- és hátlapi kamerák ugyanazt tudják, maximum 4K@30fps felbontásban rögzíthetnek majd velük mozgóképeket a vásárlók, de persze 1080p@60fps és 720p@120fps üzemmódok is rendelkezésre állnak.

A mellékelt illusztrációkon feltűnhetett, hogy a hátlapi kamerapár mellett található két kis lyuk. Ezek rögzítőpontok, amelyek segítségével perifériák aggathatóak a készülékre, első körben csak egy 360 fokos kamera lesz felpattintható. Nem LG G5-ös szinten, de az Essential első mobilja végső soron moduláris felépítésű.

Essential PH-1 Forrás: Essential

Végül, de nem utolsósorban érdemes szót ejteni a burkolatról is: a telefon kerete titánból készült, az előlapot Gorilla Glass 5 védő a fizikai behatásoktól, míg a hátlap kerámia. A gyártó szerint a rivális csúcsmobilokhoz képest strapabíróbb a készülék.

Sajnos Andy Rubin egyelőre nem árulta el, hogy mikor kerül piacra az Essential PH-1, viszont az árát megtudtuk:

kártyafüggetlenül 700 dollárba kerül majd.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az Essential mobilja komoly fejfájást okozhat majd a nagynevű gyártóknak, hiszen árazás és specifikációk tekintetében versenyképes a csúcskészülékeikkel, ráadásul az egyedisége miatt is rendkívül vonzó választás lehet a fogyasztók számára.

Az Essential egyetlen gigantikus hátránya jelenleg az, hogy a kérdéses cégektől eltérően nincs kiépített mobilszolgáltatós partneri hálózata, így a PH-1 szinte biztosan nem lesz olyan széles körben elérhető, mint mondjuk a Samsung Galaxy S8.

Essential PH-1 specifikációk:

  • HSPA, LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi ac, NFC, A-GPS
  • Érintőkijelző: 5,7", 1312 × 2560 pixel, LTPS IPS, Gorilla Glass 5
  • Előlapi kamera: 8 MP, fixfókusz; videó: 4K@30fps
  • Hátlapi kamera: 2× 13 MP, fáziskülönbséges és lézeres autofókusz; videó: 4K@30fps
  • Qualcomm Snapdragon 835 lapkakészlet
  • 4 GB RAM, 128 GB nem bővíthető háttértár
  • Ujjlenyomat-olvasó
  • Google Android 7.1
  • Dupla SIM, USB Type-C csatlakozó
  • Akku: 3040 mAh, nem cserélhető
  • Súly: 185 gramm
  • Méret: 142 × 71 × 7,8 mm

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!