Viselhető kütyüvel leplezhetjük majd le a fejlett kiborgokat

ex machina sonoya mizuno alicia vikander kiborg robot cyborg
Sonoya Mizuno és Alicia Vikander az Ex Machina című filmben
Vágólapra másolva!
Szó szerint borsódzni kezdhet a viselő háta a szintetikus hangjuktól.
Vágólapra másolva!

Ha hihetünk a sci-fi alkotásoknak, akkor néhány évtizeden belül a fejlett humanoid robotok szinte megkülönböztethetetlenek lesznek a valódi emberektől. A főként digitális marketinggel foglalkozó ausztrál DT szerencsére már most dolgozik a probléma megoldásán, a néhány nap alatt összehackelt Anti-AI AI nevű eszközük ugyanis képes felhívni a viselő figyelmét arra, hogy robot a beszélgetőpartnerük.

Sonoya Mizuno és Alicia Vikander az Ex Machina című filmben Forrás: Mongrel Media / Universal Pictures

Az Anti-AI AI két komponensből áll: egy fül mögött viselhető hardverből, továbbá egy felhőben működő számítási platformból. Az elképzelés szerint a kütyü felszedi a beszélgetőpartner hangját a mikrofonjával, majd a hozzá párosított okostelefonon keresztül komplex hanganalízisre küldi a felhőbe.

A felhős számítási platform képes megkülönböztetni a valódi beszédet a szintetikusan generálttól. Amennyiben szintetikus hangot észlel, akkor a viselhető kütyü lehűti a termoelektromos, Peltier-hatás alapján működő lemezét. Ennek hatására a viselőjének borsódzni kezd a háta, és rögtön tudja majd, hogy nem valódi emberrel társalog.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!