A mobilfüggőség egyre komolyabb gondokat okozhat

okostelefon, mobiltelefon, függőség
Smart phone atached to hand
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok egyszerű kezelhetőségüknek és rengeteg ingyenes applikációjuknak köszönhetően szinte észrevétlenül megváltoztatták az emberi szokásainkat és egyre nehezebben vagyunk meg nélkülük.
Vágólapra másolva!

A Phonebox felmérése szerint, ma Magyarországon, a felnőttek 80%-a rendelkezik okostelefonnal, legyen szó iPhone-ról, Androidos vagy egyéb kevésbé ismert operációs rendszerrel felszerelt készülékről.

A tulajdonosok 90%-a érzi magát kimondottan kellemetlenül és feszülten, ha telefonja nem lehet elérhető távolságban a nap minden pillanatában.

Lassan már élni sem tudunk nélkülük. Forrás: Getty Images/(c) PM Images/Pm Images

Az okostelefon függőség egy olyan tünetegyüttes, mely a modern emberiség számára egyre komolyabb problémát jelent. Ezek a tünetek könnyen felismerhetőek, de mutatunk néhány példát, amelyeket megfigyelve

magunk is egyszerűen észrevehetjük, ha ebben a kórságban szenvedünk:

  1. Pihenés telefonnal - Az okostelefonnal rendelkezők 90%-a rendszeresen használja mobiltelefonját szabadidejében szórakozásként, vagy unaloműzés gyanánt. Ha tehát egy pillanatra egydül maradunk és már a kezünkben is van a telefonunk, az egy elég egyértelmű jelzés, hogy baj van.
  2. Az ebédnél gyakran híreket olvasunk - 75%-unk használja az okostelefonját étkezések közben. Legyen szó akár reggeliről vagy ebédről, még akkor is, ha társaságban van. Ez akár evési zavarokat is okozhat, de a társasági életünkre mindenképp rossz hatással van.
  3. Telefonnal a párnák közöt - A tulajdonosok 80% használja a telefont még késő este is, lefekvés előtt, valamint ugyanekkora százaléknak az első dolga felkelés után végigolvasni az emaileket, átfutni a Facebook-ot vagy híreket olvasni. Ez nem csak a mélyalvás minőségét rontja, hanem a felkelés utáni szellemi aktivitást is jelentősen csökkenti.
  4. Munka közben is - Ha van rá lehetősége, akkor szinte kivétel nélkül mindenki magával viszi mobilját a munkahelyére, és a megkérdezettek 65%-a munka közben is használja magáncélra.
  5. Vezetés közben is a kézben - Az egyik legveszélyesebb jele a függőségünknek, ha a telefont még autóvezetés közben is használjuk. Ebben az esetben most nem a hagyományos értelemben vett telefonálásra gondolunk, hanem a sokkal figyelemelterelőbb használatra. Az okostelefonnal rendelkezők 30%-a rendszeresen használja és többször kézbe is veszi vezetés közben is a telefonját.
Ezekre azért érdemes odafigyelni. Forrás: Origo

Természetesen a gyors ütemű technikai fejlődés velejárója az, hogy időnk egyre nagyobb százalékát töltjük okostelefonjainkkal, mivel megkönnyíti a magánéleti és munkahelyi kapcsolattartásunkat is. A fenti esetekben azonban nem árt odafigyelni, mivel sokszor akaratlanul és szinte teljesen feleslegesen is a készülékünk után nyúlunk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!