Saját Windows 10-et kapott a kínai kormány

windows 10 microsoft surface tablet mobil lumia laptop
South Korean promotional models present Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
A különleges kiadás többek közt nem küld felhasználói statisztikákat a Microsoftnak.
Vágólapra másolva!

Nem csak a 2017-es Surface Pro táblagépet jelentette be kedden a Microsoft, a sanghaji sajtóeseményén leleplezte a kifejezetten a kínai kormányszervek általi használatra tervezett, Windows 10 China Government Edition operációs rendszerét is.

A kép csak illusztráció, a hölgyek dél-koreaiak Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

A kormányzati hátterű China Electronics Technology Group (CTEC) közreműködésével és felügyeletével elkészült különleges kiadás alapvetően egy Windows 10 Enterprise Edition, persze néhány módosítással. A kínai kormányzatnak szánt rendszer nem küld használati statisztikákat a Microsoftnak, továbbá igény esetén teljes kigyomlálható belőle néhány a felhasználók számára szükségtelen szolgáltatás és funkció, ilyen például a OneDrive felhőtárhely kliense.

Az ezeknél is fontosabb változtatások közül kiemelendő, hogy a CTEC igény szerint egyedi titkosítási protokollokat integrálhat a rendszerbe, továbbá a szervezet fogja menedzselni a rendszert futtató számítógépek frissítéseinek terjesztését is.

A Windows 10 China Government Editiont futtató számítógépek először a kínai vámhatóságnál, Sanghaj önkormányzatánál, továbbá a Westone Information Technology vállalatnál fognak feltűnni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!