Bő 41 millió forintért kelt el az Apple I mikrogép

apple i mikroszámítógép
Nem ment jól a működőképes Apple I aukciója, három és félszer nagyobb összegért is vettek már hasonló állapotú modellt
Vágólapra másolva!
Működőképes állapotban van, három és félszer ennyit is fizettek már hasonló modellért.
Vágólapra másolva!

A tehetős gyűjtők abszolút megdöbbentő pénzeket hajlandóak kifizetni a többség számára teljesen hasznavehetetlen holmikért. A német Breker akciós ház nagy dobásra készült a napokban, ugyanis árverésre bocsájtott egy teljesen működőképes Apple I mikroszámítógépet, nettó 190-320 ezer dolláros vételi árra számítottak a vállalat illetékesei.

Nem ment jól a működőképes Apple I aukciója, három és félszer nagyobb összegért is vettek már hasonló állapotú modellt Forrás: Breker

A Breker állítása szerint az első tulajdonostól származó modell egyike a világ utolsó nyolc működőképes Apple I számítógépének. Járt hozzá eredeti technikai dokumentáció, plusz néhány Steve Jobs és Steve Wozniak közti telefonbeszélgetés jegyzetével is gazdagodott a vásárló.

Az aukciósház nagy meglepetésére és bánatára egyáltalán nem ment jól az árverés: a különlegességért „csupán" nettó 101,325 dollárt fizetett a legmagasabb összeget kínáló gyűjtő.

Adókkal és egyebekkel együtt a bruttó fizetendő végösszeg 149,390 dollár, azaz olyan 41,2 millió forint.

Ez messze elmarad az eredetileg vizionált 190 ezer dolláros nettó minimum vételi ártól, és lelombozó lehet annak fényében, hogy 2014-ben 365 ezer dollárért sikerült értékesíteni egy szintén működőképes modellt.

Az eddigi legdrágább, aukción elkelt Apple I számítógépért 905 ezer dollárt – durván 250 millió forintot – fizetett a The Henry Ford alapítvány, ez szintén 2014-ben történt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!