Nyugdíjba vonult az MP3 – vagy mégsem?

Zene Ez Zsír! Mélyponton vagy? Így lendülj túl rajta
Vágólapra másolva!
Valójában teljesen szabad lett a formátum, lejártak a szabadalmak.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel beszámoltunk a hírről, miszerint a Fraunhofer Institute befejezte az elavultsága ellenére továbbra is rendkívül népszerű MP3 hangformátum egyes szabadalmainak licencelését. Mostanra kiderült, hogy az információt az interneten eredetileg elindított NPR Music félreértésből fakadóan nem megfelelő kontextusban tálalta a történetet, a Fraunhofer illetékesei pedig nem javították ki a kiadványt.

Forrás: Thinkstock

Eredeti hírünkben az írtuk, hogy az MP3 szabványhoz tartozó szabadalmak egy része mostantól nem licencelhető, ami önmagában igaz. A félreértés ennek az oka körül keresendő, ugyanis az eredetileg sugallttal ellentétben nem arról van szó, hogy a Fraunhofer nem hajlandó többé licencelni a szabadalmakat.

Valójában az történt, hogy a múlt hónap végén világszerte mindenhol lejártak a kérdéses szabadalmak, így a Fraunhofer nem követelhet jogdíjat utánuk. Ennek következtében az intézet leállította az MP3 licencelési programját.

Az MP3 valójában egy licencdíj fizetése nélkül, magáncélú és üzleti használatra egyaránt szabadon bevethető hangformátummá vált.

Elnézést kérünk Olvasóinktól a tévedésért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!