Megmenekült a Thunderbird levelező?

mozilla, thunderbird, e-mail, email, levelezoprogram
Vágólapra másolva!
A fejlesztői közösségének végre joga lesz fontos döntéseket hozni.
Vágólapra másolva!

Egészen az elmúlt évekig a Mozilla Thunderbird volt az egyik legjobb ingyenes levelezőprogram. Sajnos a Mozillánál történt prioritásváltásoknak köszönhetően még 2012-ben a kispadra került, azóta jobbára csak kisebb frissítéseket kapott. Ennek folyományaként egyre kevésbé képes felvenni a harcot az alternatív levelezőkkel, az elmúlt években jobbára teljesen elmaradtak az egyre égetőbb modernizációs fejlesztései.

Ha minden jól megy, akkor feltámadhat a hamvaiból a Thunderbird Forrás: Mozilla

A friss fejlemények megértéshez először is fontos tudni, hogy a Mozilla technikailag két szervezetből áll: a nonprofit Mozilla Alapítvány általánosságban véve koordinálja a Mozilla tevékenységeit, míg a Firefoxhoz és a Thunderbirdhöz hasonló projektek a leánycégeként üzemelő Mozilla Corporationhöz tartoznak.

A Mozilla Corporation még 2012-ben megváltozott stratégiai célokra hivatkozva gyakorlatilag az önkéntes fejlesztői közösségre bízta a Thunderbird istápolását. Ezután 2015-ben előállt az ötlettel, hogy teljesen új gazdát kellene keresni a projektnek, azaz végleg meg kíván szabadulni a levelezőtől.

Forrás: AFP/Josep Lago

Kellemetlen helyzet állt elő: a Mozilla Corporation már jó ideje nem volt hajlandó pénzt és munkaerőt biztosítani a levelező fejlesztésére, viszont a Mozilla Alapítvány nem kívánt teljesen lemondani a projektről, plusz a Thunderbird bejegyzett védjegyet is meg kívánta tartani.

A levelező fejlesztésének átadása nem csak technikai, de jogi és stratégiai kérdéseket is felvetett.

A Thunderbird fejlesztői közösségének vezetői most végre megegyeztek a Mozilla Alapítvánnyal a helyzet rendezéséről.

A megállapodás szerint a projektet átveszi a Mozilla Alapítvány, a Thunderbird technikailag is kiköltözik a Mozilla Corporation szervereiről. A Mozilla Corporationnek semmi köze sem lesz a Thunderbirdhöz, így a céljai nem akadályozhatják többé a levelező fejlesztését.

Mostantól közvetlenül az alapítvány fogja finanszírozni a Thunderbird fejlesztéséhez és terjesztéséhez szükséges infrastruktúrát, és a fejlesztői közösséggel együttműködve gondoskodik arról, hogy időben megszülessenek a levelezőprogram modernizálásához szükséges döntések.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!