Az SMS kód sem mindig állítja meg a netbankos fosztogatókat

500 eurós bankjegy, pénz,
(FILES) This file photo taken on February 12, 2016 shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. The European Central Bank (ECB) said on May 4 it would no longer produce and issue 500 euro banknotes, amid fears that the purple-coloured bills were favoured by criminals for money laundering and even terrorist financing. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA
Vágólapra másolva!
Súlyos sebezhetőség lapul a mobilhálózatok egyik alapvető protokolljában.
Vágólapra másolva!

Nem egyszerű feladat kifosztani a klasszikus bankszámlákat, ám ha valaki mégis áldozatul esik, akkor jó eséllyel a bankkártyájának kiszivárgott adatait használta a támadó. A netbankos felületek meglehetősen biztonságosak, hiszen a bejelentkezéskor, vagy legalábbis az utalások jóváhagyásakor az ügyfeleknek általában meg kell adniuk egy SMS-ben kapott kódot.

Forrás: AFP/Miguel Medina

Sajnos az igazán profi támadókat az SMS-es kód sem feltétlenül állítja meg. A Süddeutsche Zeitung beszámolója alapján a bűnözők képesek lehetnek elfogni a kódot, ha sikerül kihasználniuk a mobilhálózatok egyik alapvető protokolljának 2014 óta ismert sebezhetőségét.

A támadás két fő lépcsőből áll. Elsőként a bűnözőknek meg kell szerezniük az áldozat telefonszámát, továbbá a netbankja által kért felhasználói nevet és jelszót. A második lépésben a mobilhálózat sebezhetőségének kihasználásával olyan módon kell manipulálniuk a hálózati kommunikációt, hogy elfoghassák a bank által kiküldött SMS-t.

A beszámoló alapján a német O2-Telefonica néhány előfizetője már biztosan a támadás áldozatává vált.

A hálózati sebezhetőséget csak a mobilszolgáltatók képesek megszüntetni, a bankok és az ügyfelek nem tudnak mit kezdeni a problémával. Ettől függetlenül nem érdemes pánikba esni, hiszen különleges eszközök, komoly szaktudás, és ideális körülmények is kellenek a támadás végrehajtásához.

Az átlagos kiberkóklerek szerencsére nem képesek ilyen lopást végrehajtani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!