Nem képes hozzáférni a lefoglalt mobilok feléhez az FBI

biometrikus azonosítás, iPhone 5S ujjlenyomat-szkenner
Vágólapra másolva!
Erről az ügynökség igazgatója panaszkodott egy szenátusi bizottságnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években alaposan megnehezedett a lefoglalt okostelefonok tartalmát megvizsgálni próbáló hatóságok dolga. Az Apple iOS és a Google Android könnyen használható mintás és ujjlenyomatos feloldási módszerei minden eddiginél több mobilozót vettek rá a készülékeik lezárására, ráadásul már jó ideje titkosíthatóak is a telefonok háttértárai, egyes készülékek az első beállításukkor automatikusan aktiválják ezt a funkciót.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Sullivan

Most már biztos, hogy a modern mobilok tényleg komoly adatbiztonságot nyújthatnak a felhasználóknak. James Comey, az FBI igazgatója a héten az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán elmondta, hogy az idei első üzleti negyedév során az ügynökség olyan bő 6000 okostelefont foglalt le, ám

majdnem a felük esetében nem sikerült hozzáférni a háttértáraikon lévő információkhoz.

Comey hangsúlyozta, hogy a törvények alapján az FBI-nak jogában áll átkutatni ezeket a készülékeket, azonban nem részletezett technikai okoknál fogva lehetetlennek bizonyult a feladat. Állítása szerint az ügynökség produktívnak tűnő tárgyalásokat folytat a mobilok gyártóival, így talán sikerülhet valamiféle megoldást találni a problémára.

– fejtegette az FBI elképzeléseit Comey a meghallgatáson.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!