Kamera segíti az újfajta műkéz gyors használatát

műkéz, bionika
Az utóbbi években a végtagprotézisek hatalmas fejlődésen mentek keresztül
Vágólapra másolva!
Képelemzéssel ismeri fel a tárgyak körvonalait, ezzel felgyorsítva azok megfogását.
Vágólapra másolva!

Már ókortól kezdve akadnak írásos feljegyzések és tárgyi bizonyítékok a művégtagok alkalmazásáról, bár igazán nagy fejlődésen csak az elmúlt évtizedekben mentek át a protézisek. Jó ideje kaphatóak meglehetősen fejlett eszközök a piacon, például apró motorokkal működtetett kézprotézisek.

A jövőt egyértelműen a közvetlenül agyi jelekkel működtethető modellek jelentik,

ám az elmúlt időszakban történt áttörések ellenére ezek nem mostanában kerülhetnek piacra.

Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Ennek köszönhetően továbbra is óriási igény van a minél gyorsabban megvalósítható kényelmi fejlesztésekre. A BBC beszámolója alapján

a következő jelentős előrelépés a Newcastle-i Egyetem kutatóinak jóvoltából valósulhat meg.

A Dr. Kianoush Nazarpour által vezetett csoport egy újfajta myoelektromos protéziskezet fejleszt. Ez a típus alapvetően a viselőik izmaihoz erősített elektródákon keresztül vezérelhető, a csonk izmainak megfeszülésekor elektromos jeleket kapnak a protézisek elektronikái.

Az újítást az jelenti, hogy a kutatók egy kamerával látták el a műkezet.

A protézis vezérlése a tárgyak körvonalának elemzésével képes segíteni az objektumok gyors, egyszerű, precíz megfogásában.

Jelenleg még a legfejlettebb műkezek használata is kifejezetten nehézkes és fárasztó, ami hétköznapi problémát jelent a páciensek számára. Az „intuitív" jelzővel leírt újfajta végtag használata ideális esetben semmiféle érdemi gondolkodást sem igényel a viselőjétől.

– nyilatkozta Dr. Nazarpour.

A minden eddiginél okosabb művégtag prototípusa jelenleg szűkkörű tesztelés alatt áll, azt még nem tudni, hogy mikor válhat széles körben elérhetővé a piacon.

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.