Több országban sem működik majd az új Nokia 3310-es

nokia 3310
aaaa
Vágólapra másolva!
Elődjéhez hasonlóan 2G-s mobilhálózattal működik csak megfelelően a Nokia újrakiadott 3310-ese, ám a második generációs mobiltechnológiát szép lassan egyre több helyen vezetik ki. Az Egyesült Államokban már csak 3G-s és 4G-s hálózatot használnak a szolgáltatók, így az amerikaiak számára gyakorlatilag használhatatlan lesz az eszköz.
Vágólapra másolva!

A Nokia a Mobil Világkongresszus alkalmából jelentette be, hogy feltámasztja az ikonikus 3310-es modellt, ami némi ráncfelvarrást is kapott. A szerény teljesítményű, de hosszú üzemidőt ígérő mobil jó választás lehet azoknak, akik szeretnének egy megbízható második telefont, sokat járnak fesztiválokra, vagy csak úgy a nosztalgia kedvéért szeretnének birtokolni egy ilyen darabot.

Az amerikai felhasználók számára viszont korai az öröm: az Egyesült Államokban nem fog működni az új 3310-es. Ez azért van, mert a mobil a mobilhálózati szabványok közül a 2G-t, azaz a második generációs mobilhálózatot ismeri, és 900Mhz-s, valamint 1800-as frekvenciatartományt használ jeltovábbításra.

Ezeket a frekvenciákat pedig már nem aktívak a nagy amerikai mobilszolgáltatóknál, köztük az AT&T-nél sem, mivel gyakorlatilag egyetlen olyan készüléket sem értékesítenek, ami kizárólag GSM-hálózatokon működik. Nyugaton már minden mobil 3G-s, vagy 4G-s technológiát használ.

Az új Nokia 3310-es Forrás: Origo

Országonként változó a 2G-s lefedettség: a svájci Swisscom 2020-ban tervezi lekapcsolni 2G-s mobilhálózatát, a szingapúri szolgáltatók pedig idén áprilisra tervezik a kivezetést. Ausztrália legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Telstra is nyugdíjazza, ezért a 3310-est nem is fogják értékesíteni.

„Ez nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban nem jelenik meg a mobil, hanem hogy kicsit hosszabb ideig fog tartani a bevezetése"- közölte a márkanév tulajdonosa, a HMD Global marketingvezetője, aki felvetette azt is, hogy az amerikai piac igényeire szabva egy új változaton is elgondolkodnak majd.

A Nokia 3310-es értékesítését nyáron kezdi meg a cég, a marokmobil 50 dollárba, azaz körülbelül 15 ezer forintba fog kerülni.