iOS 11: csak trükkösen kapcsolható ki a Bluetooth és a WiFi

apple ios 11 ipad iphone wwdc 2017
Ősszel érkezik az Apple iOS 11
Vágólapra másolva!
Nem hibáról van szó, az Apple szándékosan döntött egy vitatható megoldás mellett.
Vágólapra másolva!

A héten rengeteg Apple-féle eszközre vált elérhetővé az iOS 11 operációs rendszer, a frissítés kiadását követő 24 órában az aktívan használt iPhone, iPad és iPod Touch eszközök olyan 10 százalékára már telepítették is a felhasználók. A vadiúj rendszerrel szemben eddig csak kisebb kifogások akadtak, kimondottan pozitívnak tűnik a fogadtatása.

Apple iOS 11 Forrás: Apple

Most kiderült, hogy akad az iOS 11-gyel egy apró probléma: a telepítése után

nem lehet ténylegesen kikapcsolni a Bluetooth és WiFi hálózati vezérlőket a Vezérlőközpontban.

A központban persze továbbra is jelen vannak a kérdéses eszközök kikapcsolását és bekapcsolását lehetővé tevő gyorsgombok, és első blikkre rendben működnek is, de a látszattal ellentétben valójában nem kapcsolják le a hálózati chipeket.

Ez nem bug, hanem feature: az Apple ezzel a húzással tette lehetővé, hogy mindig rendelkezésre álljon az iOS 11 néhány hasznos funkciója, például az AirDrop fájlmegosztás, a földrajzi információs szolgáltatás, továbbá az Apple Watch okosórával való kommunikáció.

A trükknek két hátránya van: egyrészt a hálózati vezérlők potenciális támadási felületet adnak a rosszindulatú feleknek, másrészt pedig merítik az akkumulátort.

Szerencsére továbbra is kikapcsolhatóak (ténylegesen) a kérdéses vezérlők, méghozzá a Beállítások alkalmazás felületén lévő kapcsolóikkal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!