Felfegyverzett drónrajokról álmodik egy startup

duke robotics harci quadrocopter
Vágólapra másolva!
Gépfegyvert vagy gránátvetőt is hordozhatna a Duke Robotics terméke.
Vágólapra másolva!

A harci drónok nem újdonságok, az Egyesült Államok hadserege a 90-es évek közepén állította hadrendbe az első modelleket, bár a rakétákkal való felfegyverzésük csak a kétezres évek elején történt. Nem csak hadseregek használnak felfegyverzett drónokat, a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet idén már többször is bombázott fogyasztói piacon kapható, de persze átalakított quadrocopterekről.

Forrás: Duke Robotics

A terroristák gondolatmenetét követve most az izraeli Duke Robotics startup egy fegyveres harcokban bevethető, olcsó quadrocopter fejlesztésére próbál pénzt gyűjteni.

Nem teljesen üres ígéretekkel próbál pénz szerezni a befektetőktől: mostanra egy működőképes prototípust is kifejlesztett.

A startupot az izraeli hadsereg kötelékében korábban terrorelhárítással foglalkozott személyek alapították. Az eddigi kutatási és fejlesztési munka költségeit banki hitelekből, továbbá az izraeli hadseregtől kapott tőkéből fedezték.

A Duke eredetileg a piacon kapható quadrocopterek felfegyverzésével próbálkozott, ám azok nem feleltek meg a célra, így kifejlesztett egy saját konstrukciót, amely közel 10 kilogrammnyi súlyt is elbír.

A drón érdekessége, hogy a katonák általi manuális használatra kifejlesztett fegyverekkel szerelhető fel, a megfelelő kalibráció után egy sima gépfegyverrel vagy gránátvetővel is használható. A fegyverek elméletileg precízen célra tarthatóak, a quadrocopter szoftvere kompenzálja a visszarúgás miatti pozícióváltozást.

Egyelőre nem világos, hogy a Duke quadrocoptere mikor és hol tűnhet fel elsőként, már ha egyáltalán valaha elérhetővé válik. A vállalat 15 millió dollár tőkét szeretne összekalapozni a munka folytatásához, a fenti videóval a legalább 450 dollár elkölthető pénzzel rendelkező „hobbibefektetők" kedvét kívánja meghozni a pénztárcájuk kinyitására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!