Megmenekültek a régi windowsos táblagépek

Acer IconiaWindows 8
Vágólapra másolva!
Több Windows 10 gigafrissítést nem kapnak, de biztonsági javításokat igen.
Vágólapra másolva!

Tegnap beszámoltunk a nem túl kellemes hírről, miszerint a tipikusan 2013-2015 között piacra dobott olcsó windowsos táblagépek jókora részét nem lehet frissíteni a Windows 10 Anniversary Update verzióról a most márciusban elérhetővé vált Windows 10 Creators Update-re. A problémát az jelenti, hogy tabletekben lévő grafikus chip meghajtóprogramja inkompatibilis a legújabb Windows 10-zel, az Intel pedig nem hajlandó megjavítani az eszközillesztőt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ez nem csak olyan szempontból probléma, hogy a táblagépek nem kapják meg a Windows 10 legújabb funkcionális újdonságait. Ami ennél komolyabb gond, hogy az eddigi álláspont alapján az Anniversary Update terméktámogatása 2018 elején teljesen megszűnt volna, onnantól kezdve már biztonsági javításokat sem kaptak volna az érintett tabletek.

A Microsoft szerencsére közbelépett: ugyan az Intel meghajtóprogramját nem képes megjavítani, de kiterjesztette 2023 elejéig az érintett eszközökön futó Windows 10 Anniversary Update terméktámogatási idejét.

Új Windows 10 „gigafrissítés" már biztosan nem érkezik a problémás táblagépekre, de biztonsági javításokat sokáig kapnak még.

Ez elsőre gáláns lépésnek tűnhet a Microsoft részéről, de valójában árnyalt a helyzet. A driveres probléma által sújtott táblagépek eredetileg még Windows 8-cal kerültek piacra, a Windows 8.1-et pedig 2023 elejéig támogatja a cég.

Viszont a Microsoft annak idején agresszívan erőltette, hogy a felhasználók frissítsék a táblagépeiket a Windows 10-re, így az Anniversary Update terméktámogatásának kiterjesztésével valójában csak az eredeti terméktámogatási vállalását fogja teljesíteni a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!