Hírportált indítana a Wikipedia társalapítója

wikipedia
Jimmy Wales Wikipédia-alapító
Vágólapra másolva!
Újabb merész projekttel rukkolt elő a Wikipedia társalapítója. Jimmy Wales a mai napon elindította a Wikitribune közösségi finanszírozási kampányát, a hírportálon profi újságírók és önkéntesek vállvetve dolgoznának a hiteles tájékoztatás érdekében.
Vágólapra másolva!

Üzleti szempontból egyértelműen a Wikipedia nevezhető a világ egyik legkülöncebb webhelyének, hiszen az üzemeltetéséhez és fejlesztéséhez szükséges óriási összeget a Wikimedia Foundation tisztán adományokból fedezi. Az elindítása idején társalapítójának többen is kifejtették, hogy így nem lesz fenntartható a portál, azonban az örök idealista Jimmy Wales fityiszt mutatott a világnak; igenis működőképesnek bizonyult a koncepciója.

Jimmy Wales Forrás: AFP/Miguel Riopa

A férfi most a Wikipedia alapötletét másolva saját hírportált kíván indítani. A következő 30 napban közösségi finanszírozással szedné össze a WikiTribune elindításához szükséges tőkét, az adományokból 10 főállású újságírót kíván foglalkoztatni. Az ötlet szerint a hírportálon nem lesznek reklámok, a finanszírozása teljes mértékben a nagyközönség jóindulatára lesz bízva.

– nyilatkozta Wales a The Guardiannek.

A tervek szerint a Wikitribune első körben globális és egyesült királyságbeli politikával foglalkozna, a további fő témák kiválasztását a közösségre bízná a szerkesztőség.

A koncepció érdekesen hangzik, azonban remek kérdés, hogy rengeteg önkéntes szerkesztő jelentkezése esetén a szerkesztőség miként lesz képes koordinálni a munkát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!