Alaposan felgyorsulhatnak a merevlemezek

seagate merevlemez hdd
Egymástól függetlenül mozgatható karokkal gyorsítaná fel a merevlemezeket a Seagate
Vágólapra másolva!
Akár duplájára is nőhet a Seagate termékeinek a teljesítménye.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években látszólag kevés innováció történt a merevlemezek háza táján, inkább csak a maximális kapacitásuk nőtt, de a fogyasztókat ehelyett inkább már a sebesség kérdése foglalkoztatja. A merevlemezek ezen a téren sosem lesznek képesek felvenni a harcot a SSD-kkel, azonban továbbra is olcsón fognak nagy tárolókapacitást kínálni, így hosszú éveken keresztül abszolút relevánsak maradnak a vásárlók számára.

Egymástól függetlenül mozgatható karokkal gyorsítaná fel a merevlemezeket a Seagate Forrás: Seagate

Éppen ezért is bőven van ráció a teljesítményük növelésében, a Seagate pedig bejelentette (via TechPowerUp), hogy a nem túlságosan távoli jövőben jelentősen megugorhat a merevlemezeinek teljesítménye.

Mint valószínűleg sokan tudják, a merevlemezek belsejében forgó korongok vannak, ezek tárolják az adatokat. A korongok alatt és felett olvasást és írást végző fejek találhatóak, ezeket a fejeket pedig egy kar mozgatja a korongok felszínének éppen szükséges részéhez.

A Seagate újítása az, hogy egyetlen kar helyett kettő darab, egymástól különállóan mozgatható kart tenne a merevlemezekbe. Ezzel két azonos kapacitású részre osztaná a merevlemezt, ami alaposan felgyorsíthatná az írási és olvasási műveleteket. A másik érdekesség, hogy a szisztémával elvileg akár egy meghajtón belüli RAID-0 tömb is kialakítható volna, ami ugyan megfelezné a felhasználók számára elérhető tárhelykapacitást, viszont akár duplájára is növelhetné a meghajtó sebességét.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor kerülhetnek piacra az első dupla karos merevlemezek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!