Stabilabbá válik a windowsos Chrome

google chrome 63
Detektálja majd a gyanúsan sok, potenciálisan közbeékelődéses támadásra utaló SSL-hibákat a Google Chrome 63
Vágólapra másolva!
Letiltja a böngészőre rácsimpaszkodó programokat a Google.
Vágólapra másolva!

A Chrome stabilitására ritkán van panasz, ám akiknél mégis rendszeresen összeomlik az alkalmazás, azoknál szinte biztosan valamilyen meghajtóprogram vagy egyéb szoftver okozza a problémát. A Google bejelentette, hogy részben emiatt, részben pedig biztonsági megfontolásból tovább folytatja a böngészőbe nem klasszikus bővítmények formájában beépülő programokkal való harcot.

A kép csak illusztráció Forrás: Bleeping Computer

Ennek keretében a Google az elkövetkező bő egy évben az olyan alkalmazásokkal fog leszámolni, amelyek utólag rácsimpaszkodnak a böngésző futó folyamatára, egyes rosszindulatú alkalmazások mellett például a vírusirtók rendszeresen élnek a lehetőséggel. A kérdéses programok beszúrják a saját kódjaikat a böngésző memóriába betöltött folyamatába (angolosan ezt code injectionnek nevezik), hogy ellenőrizzék például a netes adatforgalmat, vagy éppen egyedi menüket hozzanak létre.

A Google statisztikái szerint a tevékenységüknek köszönhetően 15 százalékkal nő a Chrome összeomlásának a veszélye.

A kérdéses programok kidobása több körben fog megtörténni. A jövő áprilisban érkező Chrome 66 az összeomlása esetén figyelmezteti majd a felhasználót, amennyiben a problémáért a folyamatára rácsimpaszkodott másik program felelt, míg a júliusban érkező Chrome 68 már automatikusan le fogja tiltani azokat a szoftvereket, amelyek az összeomlását okozzák.

A végső fázis 2019 januárjában esedékes, a Chrome 72 már alapvetően blokkolni fogja a böngészőbe saját kódot beszúrni próbáló alkalmazásokat, bár lesz néhány kivétel: a fogyatékkal élőknek készült kisegítő alkalmazásoknak, a virtuális billentyűzeteknek, továbbá általánosságban véve a Microsoft digitális aláírásával ellátott szoftvereknek továbbra is engedi majd a kódbeszúrást.

A Google Chrome aktuális változata az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!