Facebook: negatív hatású a hírfolyam passzív böngészése

mark zuckerberg
Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the F8 summit in San Francisco, California, on March 25, 2015. Zuckerberg introduced a new messenger platform at the event. AFP PHOTO/JOSH EDELSON / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
A vállalat szerint az ismerősökkel való interakció viszont pozitív hatású.
Vágólapra másolva!

Különböző mértékű konkluzivitással, de számos kutatás jutott már arra a következtetésre, hogy a közösségi hálózatok használata negatív hatással lehet a felhasználókra. A napokban a Facebook egyik volt munkatársa maga is élesen kritizálta a vállalatot, meglátása szerint a közösségi média szétszedi a társadalmat.

Forrás: AFP/Josh Edelson

A Facebook meglehetősen gyorsan reagált a nagy hírverést kapott állításra, mégpedig azzal, hogy Chamath Palihapitiya már hat éve nem dolgozik a cégnél, így nem is tud arról, hogy mit meg nem tesznek az általa aggasztónak vélt szociális tendenciák orvoslása érdekében. Ezzel nincs vége az ügynek, a Facebook pénteken egy meglepően őszinte blogbejegyzésben önkritikát gyakorolt.

A vállalat kutatási vezetője és az egyik kutatója által közösen jegyzett blogbejegyzés szerint a tudományos kutatások arra utalnak, hogy a hírfolyamot csak passzívan böngésző felhasználókra, azaz a tartalmakat nem megosztókra, az ismerősökkel nem chatelőkre valóban rossz hatással lehet a közösségi média. Mindeközben az ismerőseikkel aktívan kapcsolatot tartók esetében sokkal jobb a helyzet, ők jobban érzik magukat a Facebook használatától.

A bejegyzés szerint nem teljesen világosak a jelenség mögött álló ok-okozati összefüggések, két népszerű elmélet van a közösségi média negatív hatásainak magyarázatára. Az egyik szerint a hírfolyamot kizárólag böngészők csak az ismerőseik erősen megválogatott, magukat rendszeresen boldognak mutató és jó fényben beállító posztjaitól negatív véleményt alakítanak ki magukról, így csökken az önbecsülésük. A másik elmélet szerint a Facebook böngészése sokat elvesz abból az időből, amit a felhasználók a másokkal való személyes kapcsolatteremtésre használhatnának, ami szintén negatív hatással lehet a kedvükre és az önbecsülésükre.

Fontos megemlíteni, hogy különbséget kell tenni az ok-okozati összefüggés és a korreláció között: ha valaki csak passzívan böngészi a Facebookot, és emiatt rosszabbodik a mentális egészsége, az nem jelenti azt, hogy minderről maga a közösségi média tehet. Könnyen elképzelhető, hogy ez a fajta viselkedés csak a személyiségjegyeinek tulajdonítható, vagy egy már meglévő problémájának a tünete.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!