Milliókért adják-veszik a virtuális macskákat

cryptokitties ethereum
Cryptokitties
Vágólapra másolva!
Hihetetlen pénzeket megmozgató játék lassítja az Ethereum hálózatát.
Vágólapra másolva!

Érzésünk szerint Olvasóink többsége számára továbbra sem tiszta, hogy a kriptopénzeknek miből származik az értékük, és egyáltalán mi az értelmük. Most az alap problémánál is zavarba ejtőbb hírrel szolgálhatunk: úgy egy hete elindult egy böngészős játék, amelyben csak Ethereum kriptopénzzel lehet fizetni, a játékosok pedig virtuális macskákat adnak-vesznek benne, akár több millió forintnak megfelelő összegekért.

Cryptokitties Forrás: Origo

A Cryptokitties alapvetően egyszerű: a játékosok különböző tulajdonságokkal rendelkező macskákat vesznek benne, majd azokat pároztatják, hogy létrejöjjön egy kiscica. A kiscica tulajdonságai a szülők tulajdonságainak aránylag véletlenszerűnek tűnő kombinálásából generálódnak. A játékosok remélik, hogy pont az értékesebb tulajdonságok kombinálódnak bennük, mivel így jó sok Ethereumért el tudják adni azokat.

Az eddigi vásárlások itt követhetőek, azonban a felhasználói azonosítószámok alapján rendkívül erős a gyanú, hogy a több millió forintokért eladott macskák döntő többségével eddig maguk a fejlesztők üzleteltek, ami nyilván etikai kérdéseket vet fel. Az eddigi tranzakciók átlagértéke 108 dollár volt, míg a súlyozott átlag csak közel 10 dollár, azaz a vásárlások java eddig megállt olyan 2500 forintnak megfelelő összegből. Viszont hírünk írásakor ennek közel a duplája alatt már nem lehetett digitális macskát kapni.

Az eddigi legdrágább üzlet, amit feltehetően már nem a fejlesztők, vagy a játékhoz korai hozzáféréssel rendelkezők hajtottak végre, az 7025 dolláros, azaz 1,86 millió forintos volt.

A Cryptokitties annyira népszerűvé vált, hogy az Ethereum hálózatában átmenő pénzutalások legnagyobb részéért, közel 12 százalékáért felelős. Ez technikai problémákat okoz, a rendszer ugyanis nem skálázódik elég jól, így az átutalások vagy lassabban mennek át a szokásosnál, vagy akár meg is hiúsulhatnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!