Közvetett kalózkodásért ítéltek el egy brazil férfit

Boy watching television in living room 10-11 YEARS ARTS BIG SCREEN BOY BOYS BRUNETTE CASUAL CLOTHING CHANNEL SURFING CHILDHOOD COLOUR IMAGE COMPETITION CULTURE AND ENTERTAINMENT DAY DOMESTIC LIFE ENTERTAINMENT FLAT SCREEN FOCUS ON FOREGROUND HD HDTV HEAD
Boy watching television in living room.
Vágólapra másolva!
Oktatóvideókban magyarázta el, hogy miként lehet ingyen tévézni.
Vágólapra másolva!

Aránylag kevés szó esik erről a médiában, azonban a klasszikus film – zene – szoftver trió mellett az elmúlt években új típusú kalózkodási forma tűnt fel: már tévéadások is nézhetőek illegálisan. Ezt tipikusan tévékre rádugható, Android rendszerű médiaboxokkal oldják meg a kalózok, a tévéadásokat az interneten keresztül streamelik a tévéjük kijelzőjére.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE

A tévéadóknak nyilván nem tetszik az új divat, azonban eddig főként csak az Egyesült Királyságból érkeztek olyan beszámolók, hogy általában prémium sportcsatornák kérésére eljárás indult a tévéadás lopását könnyen lehetővé tevő eszközöket értékesítők és használók ellen. Az eddig felelősségre vont használók nem magánemberek voltak, hanem trükkös kocsmatulajdonosok.

A TorrentFreak most egy szokatlan perről számolt be: egy brazil bíróság azért ítélte el Marcelo Otto Nascimentót, mert olyan oktatóvideókat töltött fel a Youtube-ra, amelyek bemutatták a tévéadások kalózkodásának a menetét. Nem büntetőperről van szó, a férfit a helyi tévétársaságokat tömörítő szövetség citálta a bíróság elé, ugyanis szerintük az oktatóvideói kifejezetten bátorítják az érdeklődőket a szerzői jogaik megsértésére.

A férfi azzal védekezett, hogy a tevékenységével nem sértett szerzői jogokat, és azt is tagadja, hogy a videók veszteséget okoztak volna a tévétársaságoknak. Ezzel a bíró nem értett egyet, meglátása szerint az oktatóvideóinak specifikusan az volt céljuk, hogy megtanítsák a nagyközönséget a tévécsatornák warezolására,

ez a cselekmény pedig a természeténél fogva veszteségeket fog okozni a felpereseknek.

Az elsőfokú ítéletében a bíró több utasítást is adott: felszólította Nascimentót az összes problémás videójának a törlésére, megtiltotta az ilyen videók jövőbeli előállítását, továbbá kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen ki morális alapon olyan 2 millió forintnak megfelelő kártérítést, és némi jogi költséget.

Mindezek után a bíró még sem állapította, hogy a videói mennyi anyagi kárt okoztak a tévétársaságoknak, az még egy külön tételnek ígérkezik a számlán.

Nascimento természetesen fellebbezik az elsőfokú ítélet ellen, így egyelőre nincs vége az ügynek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!