Építsen robotot, sokkal nagyobb móka, mint gondolná

Vágólapra másolva!
A Lego már egy ideje kínál lehetőséget arra, hogy a megvásárolt szettekből működő és programozható robotokat készítsünk. Ez pedig rendkívül hasznos, hiszen nemcsak a gyerekek kézügyességét fejleszti, de megtanítja nekik azt a fajta gondolkodást és programozási alapvetéseket, melyek a mai világban elengedhetetlenek. Azonban a Lego megoldására most Kínából érkezett kihívó a Jimu személyében.
Vágólapra másolva!

Hatalmas lelkesedés tört ki a szerkesztőségben, amikor megérkezett a kínai UBTECH által gyártott Jimu robot a tesztelésre. Mármint nem maga a robot, mert habár mi hivatalosan úgy tudtuk, hogy „küldenek nekünk egy robotot”, elég nagy meglepetésben volt részünk, amikor kibontottuk a rendkívül igényes és nagydarab csomagot.

Ebben ugyanis több kis dobozkában várt ránk annyi alkatrész, hogy igazi Lego-rajongó legyen a talpán, aki ettől nem kap szívrohamot.

Már láttam magam előtt, amint nagyjából két napot fogunk eltölteni az összerakásával, egy olyan használati utasítást böngészve, amit a legjobb esetben oroszul írtak, rosszabb esetben pedig inkább mandarin nyelven.

Forrás: Origo

De szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó, annyira, hogy még használati utasítás sincs. Pontosabban, kimerül annyiban, hogy töltsük le a Jimu-alkalmazást, és kövessük az utasításokat. És így is tettünk, legnagyobb meglepetésünkre pedig az egész teljesen szuperül működött: lerántottuk az appot, kiválasztottuk, hogy melyik robotot akarjuk megépíteni (mert a szettből többfélét is lehet),

aztán az egész folyamaton egy 3D-s animáció vezetett végig minket.

A Jimu robot a gyerekeknek szól (legalábbis első sorban), és hát nyilvánvaló, hogy egy mai 8-10-12 éves fiatal nem fog használati utasítást böngészni. Úgyhogy, élesítsük be a tabletet vagy telefont, és a Jimu-alkalmazás lépésről lépésre végigvezet minket az összerakás rendkívül komplex útján. Mindezt egy forgatható, mindenhonnan betekinthető 3D-s modellel teszi, és bármikor léphetünk benne előre vagy hátra, úgyhogy ha éppen nem tudjuk, hogy egy kis tartóelemet hova kéne tenni, akikor azt egyértelműen megnézhetjük.

Forrás: Origo

Azt meg kell hagyni, hogy már maga az összerakás hatalmas élmény. Fantasztikus látni, hogy a több száz kis alkatrészből, összekötő elemből, akkumulátorból és szervómotorból miként áll össze egy működő kis robot. Viszont nem egyszerű! Amikor például az eléggé passzentosan méretre vágott kábeleket próbáltam bekötni, hogy összekapcsoljam a különböző motorokat, elég komoly kézügyességre volt szükség.

Körülbelül arra kell gondolni, mint amikor egy szűk PC házában a SATA kábeleket próbáljuk bedugni, vagy a bekapcsoló gombot akarjuk csatlakoztatni az alaplapra.

Ez mondjuk nem feltétlenül baj, sőt: ha már a gyerekekről beszélünk, mint célcsoportról, akkor az efféle kézügyesség-fejlesztés kifejezetten előnyös,

ráadásul, ha az előbbi PC-s tapasztalatból indulunk ki, akkor végső soron az sem árt, ha kicsit elkezdenek beletanulni, hogyan is áll össze egy számítógép. Vagy tulajdonképpen bármi, amiben áramforrás van, meg motorok.

Forrás: Origo

Nekünk körülbelül két óráig tartott, mire összeraktuk a kiszemelt, lánctalpas, két karral rendelkező robotot, ami a szerkesztőség női részlege szerint egyértelműen egy Wall-E-hasonmás.

Ebben mondjuk van valami, és meg kell hagyni, hogy rendkívül cukin néz ki a szemeivel, amikben egyébként LED-ek találhatók, így tudnak mindenféle színben villogni. A következő kérdés persze, hogy kamerák vannak-e a szemeiben, de nem, sajnos nincsenek.

A következő oldalon kiderül, hogy mire is jó egy ilyen kis robot! Kérjük, lapozzon egyet!