Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eszement sebességű PC háttértár az Asus kártyájával

asus hyper m.2 x16 nvme ssd raid intel vroc
Asus Hyper M.2 x16 Card
Vágólapra másolva!
Négy M.2 SSD rögzíthető a PCI Express x16 csatolós termékbe.
Vágólapra másolva!

Az extrémnek mondható számítógépeket építők már jó ideje számíthatnak az Asusra. A szokásostól eltérően a vállalat ezúttal nem egy brutális alaplappal vagy videokártyával kedveskedett számukra, hanem egy PCI Express 3.0 x16 csatolófelületes bővítőkártyával, amelybe négy darab M.2 formatervű, NVMe protokollt használó SSD-t tehetnek bele.

Asus Hyper M.2 x16 Card Forrás: Asus

Az Asus tájékoztatása szerint a Hyper M.2 x16 Card jelenleg csak az Intel X299 platformot használó alaplapokkal kompatibilis, de papíron az Intel Z270 és Intel Z370 chipsetekkel is működnie kell; az esetleges vásárlás előtt érdemes külön tájékozódni a témában. A kártya önmagában nem valamiféle csúcstechnológiás dolog, a rajta található elektromos komponensek valójában csak összekötik a meghajtókat az alaplappal, és áramellátást biztosítanak számukra.

A lényegre rátérve a kártya lehetővé teszi az Intel VROC (Virtual RAID on CPU) technológiával kompatibilis számítógépekben azt, hogy NVMe SSD-kből RAID-tömböket építsenek a vásárlók.

Nem is akármilyeneket: bootolhatóakat, azaz telepíteni lehet a tömbre az operációs rendszert.

Mindez azt jelenti, hogy a kártyába betehető négy M.2 SSD, majd összefűzhetőek egy RAID-0 tömbbe. Ennek hatására a négy meghajtó kapacitása összeadódik, egy nagy meghajtónak fognak látszani. Ami pedig ennél is jobb, hogy durván kilő majd az olvasási és az írás sebesség,

igazán gyors SSD-k esetében több GB/s-os tempóra kell gondolni.

A beépített hűtővel is ellátott ASUS Hyper M.2 x16 Card forgalmazása a nagyon közeli jövőben kezdődik majd meg, a jelek szerint 55 dolláros (olyan nettó 15 ezer forintos) ajánlott fogyasztói áron lesz kapható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről