Elon Musk építené újra Puerto Rico elpusztult elektromos hálózatát

elon musk spacex tesla
Elon Musk
Vágólapra másolva!
A sziget elpusztult áramhálózatát a Tesla innovatív technológiájával építenék újra. Puerto Rico kormánya kifejezetten hajlik a dologra, Elon Musk szerint pedig semmi akadálya nem lenne a megvalósításnak.
Vágólapra másolva!

Szegény Puerto Ricót nem nagyon kímélte az időjárás az utóbbi időben: a Maria hurrikán után gyakorlatilag a teljes elektromos hálózat megsemmisült. Ez persze nem éppen egy ideális állapot, jelenleg körülbelül az állam 10%-ának van hozzáférése villamos áramhoz, és az állami elektromos művek szerint lesznek olyan helyek,

ahol további négy-hat hónapig nem nagyon reménykedhetnek a lakosok abban, hogy feltöltik a telefonjukat.

Érdekes módon azonban mind a sziget kormányzója, Ricardo Rosello, mind pedig a Tesla-vezér Elon Musk hatalmas lehetőséget lát abban, hogy ami elpusztult, a lehető legmodernebb technológiával építsék újra, nagyon erősen támaszkodva a Tesla által kifejlesztett akkumulátorokra és naperőművekre.

Elon Musk, a megmentő. Forrás: AFP/Hector Guerrero

A tervek szerint a rendszer több független elemből állna, így egy újabb katasztrófa esetén ezeket különálló módon lehetne kezelni. Mindez egyébként nem újdonság a Tesla számára: a vállalat már több kisebb szigeten valósított meg hasonló projekteket, például Hawaii-n is. Ráadásul éppen pár hónapjra írt róla az Origo is, hogy a szintén áramhálózati problémákkal küzdő Ausztrália déli részében az amerikai cég építené meg a világ legnagyobb akkumulátor-telepét, ami egy közeli szélerőmű-farmmal működne együtt.

Érdekes módon, ahogy Ausztráliában, az ötletelés ezúttal is Twitter-üzenetekben kezdődött. Elon Musk itt közölte, hogy a korábbi kisebb projektek megismételhetőek lennének Puerto Ricóban is,

persze nagyobb méretben, a cégvezér szerint ugyanis nincs határa a rendszer skálázhatóságának.

Innentől már csak az a kérdés, hogy Puerto Rico kormánya, az érintett piaci szereplők, valamint maga a lakosság szeretné-e a megvalósítást.

És úgy tűnik, hogy legalábbis a kormány részéről abszolút pozitív a fogadtatás. A kormányzó Ricardo Rosello szerint Puerto Rico egy igazi zászlóhajó projekt lehetne a Tesla számára, amivel a vállalat megmutathatná a világnak a technológiája megbízhatóságát és skálázhatóságát. Glorimar Ripoli, a sziget innovációért felelős vezetője pedig egyenesen az mondta, hogy teljes mértékben támogatja a dolgot, és hogy

A szigetet alaposan tönkrevágta a hurrikán. Forrás: Reuters

A Tesla egyébként a hurrikán elvonultát követő helyreállítási munkálatok keretében már több száz Powerwall akkumulátort szállított a térségbe, és helyi szervezetekkel együttműködve megkezdték ezek, valamint a hozzájuk tartozó napelemek telepítését.

Innentől pedig már csak a kérdés, hogy megoldható-e a teljes sziget áramellátásának biztosítása a Tesla technológiájának segítségével, ami nyilván hatalmas kihívás, hiszen 3,4 millió lakosról van szó. Musk mindenesetre eltökéltnek látszik, annyira, hogy eltolta a Tesla új elektromos teherautójának bemutatását október 26-ról november 16-ra,

hogy teljesen mértékben a Puerto Rico-i helyzetre tudjon koncentrálni.

Meg persze a Model 3-ra, aminek a gyártása nem ment éppen fényesen. Ahogy az Origo is beszámolt róla, a vállalat körülbelül 1500 darabot tervezett legyártani 2017 harmadik negyedévéig a kis elektromos szedánból, azonban mindössze 260 darab jött össze. Musk leszögezte, nem a beszállítói lánccal van probléma, hanem a gyártás során kerelkeztek szűk keresztmetszetek, ezeket azonban már azonosították, így rövid távon jobban felfuttathatóvá válik majd a gyártás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!