Végre úton egy megfizethető videokártya-dokkoló?

zotac thunderbolt 3 external box ssd vga videokártya dokkoló computex
Négy USB 3.0 kaput kínál az előlapján a Zotac Thunderbolt 3 External Dock
Vágólapra másolva!
Csak kisebb és gyengébb grafikus vezérlőket képes fogadni a ZOTAC terméke.
Vágólapra másolva!

A gamer laptopok nem csak rendkívül drágák, de meglehetősen nagyok és nehezek is, relatíve nehezen mozgathatóak. Éppen ezért is már régóta kering az ötlet, hogy asztali számítógépekbe szánt videokártyákat fogadó dokkolókkal feloldható lenne a helyzet: a fogyasztók vehetnének egy olcsóbb és könnyen hordozható notebookot, majd ha játszani támad kedvük, akkor rákapcsolhatnák azt a külső videokártyás dokkolóra.

Négy USB 3.0 kaput kínál az előlapján a Zotac Thunderbolt 3 External Dock Forrás: Tom's Hardware

Az elmúlt két évben több komoly áttörés is történt ezen a téren: az óriási átviteli sebességre képes Thunderbolt 3 kommunikációs szabványnak köszönhetően megoldódott a gyors adatmozgatás problémája, az AMD és az NVIDIA pedig elkezdték driveresen támogatni a megfelelő videokártyáik külső dokkolókban való használatát.

Mindezek után két nagy probléma vár megoldásra: egyrészt a Thunderbolt 3 csak a közeljövőben kezd majd el terjedni a megfizethető laptopok piacán, másrészt pedig egyelőre rendkívül drágák a külső dokkolók. A Computexen a ZOTAC csendben bejelentette a jelenleg ismeretlen árú, de mindenképp az eddigi legolcsóbbnak ígérkező modellt.

Maximum 17 cm hosszú bővítőkártya rögzíthető a dokkolóba Forrás: Tom's Hardware

A ZOTAC Thunderbolt 3 External Dock kettő bővítőhelyet foglaló, maximum 17 cm hosszú, külső tápellátást nem igénylő videokártyákat képes fogadni. A gyártó valójában egy PCI Express 3.0 x16 csatolófelületű SSD-vel mutogatta a Computexen, de az egyik munkatársa megerősítette, hogy videokártyát is tehetnek bele a vásárlók.

Mindez az jelenti, hogy dokkba jelenleg beszerelhető, legerősebb videokártyák az AMD Radeon RX 560 és az NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti. Ezek ugyan nem a legizmosabb grafikus vezérlők, de könnyen köthető kompromisszumok mellett a legújabb big budget játékok is szépen futtahatóak velük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!