Videó: így néz ki egy kamulájkfarm

thaiföld kamulájk iphone
474 okostelefonnal osztották a kamulájkokat az elkövetők
Vágólapra másolva!
A thaiföldi rendőrség 474 iPhone-t és 350 ezer SIM-kártyát foglalt le.
Vágólapra másolva!

Komoly üzletággá nőtte ki magát a hamis követők és kamulájkok árusítása, a hírek szerint elsősorban Kínában székelnek a közösségi médiás jelenlét „felturbózására" szakosodott szolgáltatók. Helyi médiabeszámolók alapján most Thaiföldön is lekapcsolt egy ilyen üzletet a rendőrség, három kínai férfi üzemeltette.

A rendőrség eredetileg arra gyanakodott, hogy hamis technikai segítségnyújtáshoz használt call centerről van szó. Gyorsan kiderült, hogy az elkövetők valójában a kínai WeChat szolgáltatásban generáltak hamis követőket és lájkokat, méghozzá 474 darab Apple iPhone használatával. A telefonokon túl a rendőrök lefoglaltak még 350 ezer thaiföldi mobilszolgáltatóktól származó SIM-kártyát is.

A videó alapján úgy tűnik, hogy az okostelefonok manuális nyomkodása helyett az elkövetők vezérlő számítógépekkel végeztették el a piszkos munkát, azaz

a PC-k utasítgatták a telefonokat a profilok követésére, a lájkok osztogatására.

A mobilokat állítólag egy kínai cég bocsájtotta a rendelkezésükre, havi 150 ezer thaiföldi bátot, azaz olyan 1,21 millió forintot fizetett a kamulájk-farm működtetéséért. Nem világos, hogy mióta működött az üzlet.

A kínai férfiak valószínűleg megússzák a kalandot némi pénzbüntetéssel, és persze az országból való kiutasítással.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!