Részben az új iPhone miatt marad drága az SSD

WWDC 2015
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Idén várhatóan a számítógépes memória ára sem fog csökkenni.
Vágólapra másolva!

Nem csak a középkategóriás videokártyákból van hiány a számítógépes komponensek piacán. Ugyan a kártyáktól eltérően kaphatóak, azonban a tavalyi év végétől a merevlemezeket idővel leváltó SSD háttértárak, továbbá a DDR3 / DDR4 memóriamodulok árai is komolyan felszöktek, mivel túlkereslet alakult a termékekben használt NAND és DRAM memóriachipek iránt.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A Reuters iparági források hivatkozva azt írja, hogy az idei évben várhatóan semelyik komponens ára sem fog csökkenni.

A jó hír az, hogy számottevően talán emelkedni sem fognak, a hardvergyártók ugyanis a szokásos havi vagy negyedéves rendelések helyett már akár fél éves szerződéseket hajlandóak kötni a beszállítóikkal, csak hogy fix áron, és persze biztosan elég chiphez jussanak.

A beszámoló alapján elsősorban az SSD-kben használt NAND chipek piacán rossz a helyzet, az alaposan megemelt árak ellenére a gyártóknak szinte karatézniuk kell egymással a beszerzésükhöz.

Piaci elemzők szerint részben az Apple babrált ki az egész világgal, a vállalat ugyanis az idén legyártott NAND chipek körülbelül 18 százalékát felvásárolta, hogy jelentős mennyiségű beépített háttértár kerülhessen a termékeibe.

A kérdéses chipek nagyját a hamarosan bemutatkozó új iPhone mobilokban használja fel az Apple.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!