Magyar kütyü könnyíti meg a notebookok használatát

cozytap indiegogo
Csak a webkamera lencséje elé kell helyezni a CozyTapet, elméletben bármely laptoppal kompatibilis
Vágólapra másolva!
Kézmozdulatos gesztusvezérlést tesz lehetővé a CozyTap.
Vágólapra másolva!

A számítógépes grafikus kezelőfelületeket mindig is egeres kezelésre optimalizálták, ám a laptopok esetében a felhasználók időnként kénytelenek a tapipadot használni, ha nincs hely vagy felület az egerészésre. A touchpadot kevesen szeretik használni, egy klasszikus kényszermegoldástól elvárható módon kényelmetlen és macerás.

Csak a webkamera lencséje elé kell helyezni a CozyTapet, elméletben bármely laptoppal kompatibilis Forrás: CozyTap

Egy hazai vállalkozás most érdekes megoldást talált a problémára. A Dr. Márton Gergely által vezetett cég CozyTap perifériájának beüzemelése után a felhasználók kézmozdulatokkal vezérelhetik a laptopjuk egérkurzorát. Természetesen a tapipadok esetében megszokott gesztusokat is használhatnak, például kicsinyíthetnek és nagyíthatnak.

A CozyTap zsenialitása az egyszerűségében rejlik: a kisméretű eszközt a notebook webkamerájának lencséje elé kell tenni, a belsejében lévő különleges geometriájú és anyagú tükör gyakorlatilag ráirányítja a kamera képét felhasználó kezére. A kézmozdulatok értelmezése teljesen szoftveres módon történik, a kamera képe alapján. Egyelőre csak Windows és macOS rendszerekkel kompatibilis a szoftvere, azonban komoly vásárlói igény esetén nincs kizárva a linuxos vezérlőszoftver elkészítése.

A fentiekből sejthetően

a CozyTap teljesen passzív, azaz nem fogyaszt áramot, nem kell összepárosítani a notebookkal.

A felhasználóknak egyszerűen csak fel kell tenniük a webkamera elé, amikor használni szeretnék. A CozyTap elméletben bármely laptoppal kompatibilis, Dr. Márton Gergely tájékoztatása alapján a működése nem függ a kijelző átlójától.

Szoftveres módon értelmezi a kézmozdulatokat a CozyTap vezérlőszoftvere Forrás: CozyTap

A periféria kétféle változatban lesz elérhető, ám a normál és a kreatív változatok közt semmiféle hardveres eltérés sincs. A különbség teljesen szoftveres jellegű, a kreatív változattal rendelkezők személyre szabott gesztusokat hozhatnak létre a termék vezérlőszoftverében.

A CozyTap szerencsére már nagyon közel jár a piacra kerüléshez. A mai napon elindult a kampánya az Indiegogo közösségi finanszírozós portálon, ezen keresztül korlátozott számban jóval a tervezett piaci ár alatt is előrendelhető. A normál változatra akár 19 dollárért, míg a kreatív kiadásra akár 24 dollárért is lecsaphatnak az érdeklődők. Az indiegogós előrendelők októberben kaphatják meg a CozyTapjüket.

A csapat jelenlegi tervei alapján a CozyTap jövő januárban válhat általánosan elérhetővé, futárdíjjal együtt a normál változata olyan 14 ezer forint környéki összegbe kerülhet majd a webhelyén. A remények szerint idővel bolti forgalomba is kerülhet, de ez még a jövő zenéje.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!