Ettől az egekig emelkedhetnek az albérlet árak

lakás, albérlet, konyha, nappali
Vágólapra másolva!
Előbb-utóbb szinte minden szolgáltatást elér valamilyen formában a digitalizáció, ez alól az albérletek kiadása sem képez kivételt. Az átállás egyelőre csak félig-meddig valósult meg, a főbérlők újságok helyett már elsősorban az internetes apróhirdetési portálokon hirdetik az ingatlanokat, majd a jelentkezőkkel személyesen találkoznak az albérletben. A potenciális bérlő eldöntheti, hogy tetszik-e neki az ingatlan, a főbérlő pedig személyes benyomást alkothat a jelentkezőről. Kaució ide vagy oda, a bizalom fontos tényező ebben az iparban.
Vágólapra másolva!

A Mashable beszámolója alapján a jelenlegi szisztéma csak az iparág digitalizációjának első fázisa, a következő lépést a főbérlőket és bérlőket teljes mértékben összekötő szolgáltatások jelentik majd. Az egyik első fecske a kaliforniai székhelyű Rentberry, a vállalat mintaként felhasználható üzleti modellje többféle módon is felborítja a jelenleg megszokott ügymenetet. A szolgáltatás kilenc hónapja indult el az Egyesült Államokban, a jelenleg is tartó első tesztidőszakban csak tíz városból lehet ingatlanokat hirdetni a felületén, de hamarosan ezer környékére emelkedhet a megfelelő települések száma.

A kereslet alakítja az árakat

A szolgáltatás alapvető célja, hogy összekapcsolja a főbérlőket és a bérlőket, mindkét fél számára a lehető legegyszerűbbé tegye az albérletekkel kapcsolatos ügyek elintézését. Ez ott kezdődik, hogy az ingatlan meghirdetésekor nem fix bérleti díjat kell megadniuk a főbérlőknek, hanem

az érdeklődőknek kell licitálniuk az ingatlanok bérleti díjára és a kauciójára.

A szolgáltatás kritikusainak ez az egyik nagy kifogásuk, ugyanis attól tartanak, hogy a rendszer minden eddiginél magasabbra repítheti a bérleti költségeket.

Mindegy mekkora a lakás, ha sokan érdeklődnek, drága lesz. Forrás: Origo

Alex Lubinsky, a Rentberry ügyvezető igazgatója szerint alaptalan az aggodalom, állítása szerint a bérlők eddig átlagosan 5,1 százalékot spóroltak az albérleti díjakon. Toby Bozzuto, a The Wall Street Journal által megszólaltatott Bozzuto Group ingatlanfejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója szkeptikusan fogadta az állítást; meglátása szerint a bérlők számára kedvező helyzet részben inkább azzal magyarázható, hogy a Rentberry által eddig lefedett városokban piaci túlkínálat alakult ki, így nem tudtak elszállni a bérleti díjak.

Minkét oldalt átvilágítják

Ugyan az Európában is minden bizonnyal elinduló hasonló szolgáltatásoknál az eltérő törvényi környezet miatt ez nem fog problémát jelenteni, de a Rentberry mással is kihúzta a gyufát az USA-ban. Az albérletet keresőknek regisztrálniuk kell a szolgáltatásban a licitálásához, a Rentberry pedig automatikusan leellenőrzi pénzügyi helyzetüket és a bűnügyi múltjukat. Licitálás esetén a főbérlő megtekintheti az abszolút magánjellegű riportokat, és ezek fényében is szelektálhatja a licitálókat. Öröm az ürömben, hogy ez legalább oda-vissza irányban működik, azaz a licitálók ugyanígy megtekinthetik a főbérlőkről készült riportokat.

Ettől függetlenül az aggodalmak szerint ez a transzparencia diszkriminációra ad lehetőséget, arról nem is beszélve, hogy a pénzügyi háttérellenőrzések hírhedten megbízhatatlanok.

Kritizálható működési praktikái ellenére a Rentberry remek kényelmi szolgáltatásokkal vonzza a főbérlőket és a bérlőket. Lehetőséget ad a digitális szerződéskötésre, a felületén mindkét fél könnyen követheti a költségeket, a fizetési határidőket, a tranzakciók megvalósulását. A bérlők bankkártyával is fizethetnek, továbbá jelezhetik a főbérlő felé a javítási igényeiket.