Még idén elérhetővé válik az ujjlenyomat-olvasós bankkártya

mobilfizetés paypass
20140121 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows an concept picture about the mobile payment. (21 january 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
A MasterCard már teszteli az ujjlenyomat-olvasós azonosítási rendszert a bankkártyáihoz.
Vágólapra másolva!

Magyarországon továbbra is a készpénz számít az elsődleges fizetőeszköznek a boltokban, ennek egyik oka pedig talán az, hogy hosszadalmasnak tűnik a kártyával való fizetés a pénztáraknál. A nem csak hazánkban létező probléma megoldása érdekében a MasterCard már évekkel ezelőtt világszerte bevezette az érintés nélküli PayPass fizetési lehetőséget, ám ezzel a módszerrel csak kisértékű (hazánkban maximum 5000 forintos) fizetéseket lehet a PIN-kód megadása nélkül lebonyolítani.

Nemsokára a nagyértékű pénzmozgáshoz sem kell PIN Forrás: BELGA/AFP/Jonas Hamers

A MasterCard most bemutatta a legújabb bankkártyáját, a nemzetközileg még idén piacra kerülő kártya beépített ujjlenyomat-olvasóval gyorsítja fel a fizetést. A használata nagyon egyszerű, a fizetéskor csak be kell illeszteni a kártyát a leolvasó kütyübe, majd a tulajdonosának rá kell tennie a megfelelő ujját a leolvasó felületre.

A jóváhagyási folyamat pillanatok alatt végbemegy, sokkal gyorsabb, mintha PIN-kód beütésével kellene fáradozni. Ettől függetlenül

nem kötelező használni az ujjlenyomatos jóváhagyási módszert,

a kártya tulajdonosa – vagy a kártyáját használni kívánó meghatalmazottja – a PIN-kód megadásával is leokézhatja a tranzakciót.

Az új MasterCardokat természetesen a bankjaikban igényelhetik majd az ügyfelek, két saját ujjlenyomat megadására lesz szükség a folyamat során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!