Jelölni kezdte az álhíreket a Facebook

lány aggódik számtógép facebook
Female office worker staring at computer screen
Vágólapra másolva!
A Facebook elkezdte jelölni a kétes hitelességű tartalmakat, hamarosan a "Vitatott" felirat jelzi, ha álhírrel találkozott a felhasználó.
Vágólapra másolva!

A Facebook élesítette legújabb álhírgyomláló intézkedését az amerikai felhasználók körében. A közösségi oldalra megérkezett

a kétes hitelességű hírekre figyelmeztető "vitatott" (disputed) címke.

A felhasználók mostantól jelenthetik azokat a híreket, amelyek szerintük szándékosan hamisak, vagy félrevezetőek. A jelentett tartalmakat ezután egy külsős nonprofit hálózat, az újságíró csoportokból álló International Fact-Checking Network (IFCN) vizsgálja meg.

Ha a vizsgálat során megtévesztőnek minősítik a jelentett posztot, az utána piros felkiáltójellel kiemelt „Disputed by 3rd Party Fact-Checkers" címkét kap, ez jelzi, hogy a tényszerűséget ellenőrző független bírák szerint is megkérdőjelezhető a hír igazságtartalma. A címke mellett az is megjelenik, hogy pontosan melyik szervezet döntött így.

Ha egy felhasználó ilyen jelzésű hírt akar továbbosztani az oldalon, a rendszer üzenetben hívja fel rá a figyelmet,

hogy álhírt oszthat tovább.

Jelenteni is könnyebb

Az ilyen tartalmak jelentése is egyszerűbbé vált, a felhasználó adott poszt jobb felső sarkából hívhatja elő a menüt, ahol a bejegyzés jelentése alatt külön opciót választhat a hamis hírekhez.

Egyértelműen jelezheti a felhasználó, hogy szerinte álhírrel találkozott Forrás: Origo

Korábban arról is beszélt a közösségi óriás, hogy a vitatott híreket hátrányban részesíti majd a hírfolyam algoritmusa, így kevesebb lesz az esélye annak, hogy azok felbukkannak más felhasználók folyamában. Ezzel terjedésük ugyan nem állítható meg, de jelentős mértékben lassíthatja.

A Recode értesülései szerint viszont akár több napba is telhet, mire egy jelentett hír megkapja a címkét, addig pedig körbejár a tartalom. Ezen a problémán valószínűleg még dolgozni fog a Facebook csapata.