Hackerek zsarolták meg az Apple-t

apple logo
Vágólapra másolva!
Több százmillió felhasználó iCloud-fiókjának adatait törlik a kiberbűnözők, ha nem fizet az Apple. A cég szerint nem történt semmilyen adatszivárgás, egy korábbi, a LinkedIn ellen intézett támadás során férhettek hozzá az adatokhoz.
Vágólapra másolva!

A Turkish Crime Family nevű kiberbűnözőkből álló szervezet állítólag több mint 300 millió iCloud-fiókhoz szerzett hozzáférést. Azzal fenyegették meg az Apple-t, hogy

a felhasználók minden adatát törölni fogják,

amennyiben nem fizet nekik váltságdíjat a cég.

A hackerek 75 ezer dollárt bitcoinban, vagy 100 ezer dollár értékű iTunes ajándékkártyát követelnek. Határidőként április hetedikét tűzték ki, ha eddig nem fizet a cég, törlik az adatokat.

Az Apple szerint nem történt semmilyen szivárgás Forrás: AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

A bűnszervezet állítása szerint több százmillió fiók adatait szerezték meg, de még csoporton belül is más számokat állítanak – az egyik tag szerint 300 millió, míg egy másik szerint 559 millió fiókról van szó.

Az Apple szerint nem történt semmilyen adatszivárgás, így az adatokat máshonnan szerezhették meg. A Fortune magazin szerint egy korábbi, még 2012-ben történt LinkedIn-szivárgás során tudtak hozzáférni az adatokhoz.