Képfelismerő keresővel újított a Pinterest

pinterest logo mobilapp
ILLUSTRATION - A staged photograph taken in Munich, Germany, on the 11 December 2016 shows the Pinterest logo displayed on a screen. Photo: Tobias Hase/dpa
Vágólapra másolva!
A vizuális tartalmakra épülő virtuális faliújság, a Pinterest új keresési funkcióval rukkolt elő. A mobilapp felismeri a kamerával lefotózott tárgyakat, és olyan pineket ás elő a felhasználónak, amelyeken hasonló dolgok láthatók.
Vágólapra másolva!

A Pinterest bemutatta Lens névre keresztelt saját vizuális keresési eszközét, ami abban segít a felhasználónak, hogy könnyebben megtaláljon adott dolgot ábrázoló pineket. A kereséshez nem kell kulcsszavakat bepötyögni,

elég előkapni a mobilt, és a kamerát rászegezni adott tárgyra.

A funkció a cég szerint "a tárgyak Shazamjaként" működik - csak éppen nem zenéket, hanem fizikai objektumokat ismer fel, majd keres a képekben a látottak alapján.

A telefon kameráját egy tetszés szerinti tárgyra kell szegezni (ez lehet akár egy étel, vagy bútor), a Pinterest pedig olyan pineket ad ki utána, amelyek ahhoz hasonló tárgyakat ábrázolnak.

A gépi látást használó funkció a Pinterest mobilappba épül be, jelenleg béta verzióban van, és első körben csak az amerikai felhasználók érhetik el.

A Pinterest bemutatóján Evan Sharp társalapító a Lens képességeit egy gránátalmával demózta. Az app a gránátalmát felismerve gránátalmás kenyerek, szendvicsek receptjét dobta ki, illetve tippeket ahhoz, hogyan érdemes feldolgozni a gyümölcsöt.

A Lens nemcsak tárgyakkal működik, de akár az égre is szegezhető a kamera, ilyenkor az alkalmazás éjszakai égboltot ábrázoló képeket dob ki.

A képfelismerés lehetővé teszi azt is, hogy a Pinterest keresőmotorja olyan képeket is megtaláljon, amelyeken ugyan látható az adott objektum,

de a címkék közt nincs megemlítve.

Egy falióra esetén például olyan képeket is megjelenít, amelyeken csak a dekoráció részeként szerepel az időmérő eszköz, így lakberendezési ötleteket is meríthet a felhasználó. Ha pedig egy bordó pulóvert fotózunk be, akkor különféle összeállításokat láthatunk viszont, amelyek inspirációt nyújthatnak a ruhadarab viseletéhez.

Egyszerűbb vásárlás

Az app további fejlesztéseket is kapott, a „Shop the Look" funkció megkeresi a pineken látható termékeket és feldobja azon webshopok linkjeit, ahol azokat külön-külön meg tudja vásárolni a felhasználó. Ez a fejlesztés a gépi tanulást emberi moderátorokkal is vegyíti, de egyelőre még csak pár márka termékeivel működik. Ez a funkció asztali böngészőből is elérhető.

A vásárlás gomb nálunk is látható, de a külföldi webshopra mutat Forrás: Origo

Kapcsolódó ötletek

A harmadik bemutatott fejlesztés a "kapcsolódó ötletek", ami új ajánlott pineket ás elő a felhasználónak a kezdőképernyőről. Ezt már mi is megtaláltuk az asztali böngészős verzióban: ha a pin jobb alsó sarkában látható köralakú gombra kattintunk, további ötleteket dob ki az oldal.

További ötletekér elég a gombra kattintani Forrás: Origo