Elölről kezdődik az Apple és a Samsung maratoni pere

apple logo
Újabb titok
Vágólapra másolva!
Az Apple és a Samsung szabadalmai pere már 2011 óta húzódik, és azóta az amerikai igazságszolgáltatási rendszer minden szintjén keresztül ment az ügy, egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott. Most viszont visszadobták oda, ahonnan az egész elkezdődött.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Fellebbezési Bíróság (CAFC) visszaküldte az Apple és a Samsung ügyét a kaliforniai kerületi bírósághoz. Az ő dolguk lesz az, hogy eldöntsék, miként kell újraszámolni a Samsung által jogtalanul felhasznált szabadalmak által okozott kárt, és hogy

meghatározzák a kártérítés mértékét.

Két hónapja az amerikai Legfelsőbb Bíróság egyetértett a Samsunggal abban, hogy a szabadalmak által keletkezett anyagi kárt nem egy egész termékből befolyt profit, hanem az alkatrészek alapján kellene meghatározni.

A korábbi döntésnél úgy állapították meg a büntetés összegét, mintha a Samsung az egész Apple iPhone-dizájnt ellopta volna, holott a vitatott elemek csupán kicsiny részei a telefon egészének, a megállapított összeg tehát nem jogos.

Évek óta marja egymást a két techóriás Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Ez történt eddig

Az Apple 2011-ben kártérítést követelt dél-koreai riválisától, mondván, a Samsung lemásolta az iPhone-jának több meghatározó, szabadalmi védelem alatt álló dizájnelemeit. Például a kétujjas képnagyítást, az egyujjas görgetést, a "Home" gombot, és a lekerekített sarkakat.

Az Apple panasza szerint ezen elemeket tizenegy, Samsung által gyártott készülékbe építették be. A per során azóta pár ilyen Samsung mobilt már sikerült betiltatniuk (igaz olyanokat, amelyek már amúgy sem voltak forgalomban).

Az Apple-nek 2012-ben

több mint egymilliárd dollár kártérítést ítélt oda a kaliforniai bíróság,

ezt sikerült több fellebbezés után több mint a felére lealkudni.

A Samsung ezután az ameriai legfelsőbb bíróságnál kérte a döntés felülvizsgálatát, a szabadalmak feletti törvénykezés módosítását kezdeményezve. Innen jutott vissza az ügy a kaliforniai kerületi bíróságra, ahonnan az egész indult, nekünk kell dönteniük arról, hogyan határozzák meg a kártérítés mértékét szabadalmi ügyekben.