Eurómilliókat áldoznak a németek a Whatsapp feltörésére

telegram és whatsapp
The logos of the short message services Telegram and WhatsApp are displayed on the screen of a smartphone in Straubing, Germany, 25 February 2014. Photo: Armin Weigel/dpa
Vágólapra másolva!
A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) az olyan erős titkosítást használó csevegőappokat akarja feltörni, mint a WhatsApp vagy a Telegram. Erre pedig 150 millió eurót, azaz 47 milliárd forintot áldoznak.
Vágólapra másolva!

A német hírszerző szolgálat az ANISKI (Reconnaissance of Non-Standardized Communication in Internet) nevű projekt keretében tervez olyan eszközöket fejleszteni, amelyekkel hozzá tudnak majd férni az erős titkosítást használó csevegőappokban zajló beszélgetésekhez.

A program a széleskörben elterjedt csevegőket célozza.

Jelenleg a meglévő 70 csevegőapp közül "kevesebb, mint tíz" adataihoz tud hozzáférni a német hírszerzés.

Az ANISKI keretében több szoftvert is fejlesztenek különböző részfeladatok elvégzésére: lesz olyan, amely elemez és feldolgoz információkat, kódokat fejt vissza, majd kihasználja a felismert sebezhetőségeket. A BND pár programot maga fejleszt, a többit kiszervezi külsős cégeknek.

Mindegyik csevegő erős titkosítást használ Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A német parlament pénteken jelentette be, hogy további összegekkel támogatná a hírszerző szervek fejlesztéseit.

Angela Merkel német kancellár elárulta, hogy

a következő évben körülbelül félmilliárd eurót fordít a német kormány technikai fejlesztésekre,

így "a BND lépést tud majd tartani a mai modern technológiákkal."

Szeptemberben a Sued Deutsche lap is azt írta, hogy a BND olyan megoldásokba fektet be, amelyekkel dekódolni tudják "a nem szokványos telekommunikációt", és keresik az útját annak, hogy megtalálják a csevegőszolgáltatások titkosításában rejlő sérülékenységeket.