A hackerek is készülnek az ünnepekre

LG g2 mobiltelefon, okostelefon
Vágólapra másolva!
Ugyan a magyarok fele tervez vásárlást mobilapplikáción keresztül, sokan mégsem ismerik annak veszélyeit. A kényelem és egyszerűség miatt sokan választják a vásárlásnak ezen módját, ám az online kereskedelem a hackereknek is csábító.
Vágólapra másolva!

A Trend Micro biztonsági szakértői összegyűjtötték azokat a legfontosabb tanácsokat, amelyeket mobiltelefonról történő online vásárlás esetén érdemes szem előtt tartanunk, hogy ne váljunk hackertámadás áldozatává.

Ne a nyilvános hotspoton keresztül vásároljunk

A legalapvetőbb, hogy kerüljük a publikus wifihálózatokat. A nyílt wifi hálózatok sokszor váratlan meglepetéseket tartogathatnak, hiszen egy hacker könnyen eltérítheti az adatforgalmunkat, vagy álhálózatot hozhat létre, amihez mi óvatlanul csatlakozunk.

Helyette válasszuk a saját 3G/4G hálózatunkat.

Továbbá figyeljük, hogy az adott oldal használja-e a TSL, vagy SSL tanúsítványokat. Ez mutatja nekünk, hogy a meglátogatott oldal védi a személyes adataink átvitelét.

Figyeljünk az appokra!

Csak megbízható vásárlási alkalmazásokon keresztül szabad vásárolni. A legtöbb nagy kereskedő már készített saját alkalmazásokat, amelyeken keresztül biztonságosan és kényelmesen tudunk böngészni vagy vásárolni.

Pár egyszerű óvintézkedés, és sokkal nyugodtabbak lehetünk Fotó: Origo

Ha olyan alkalmazást töltenénk le, amelynek megbízhatóságában nem vagyunk biztosak, keressünk felhasználói véleményeket és értékeléseket. Ha ez után bizalmat szavazunk, akkor is érdemes a frissen letöltött alkalmazáson futtatni egy víruskeresést.

Védjük a böngészőt is

Fontos, hogy a mobilböngészőnknek mindig legfrissebb verzióját használjuk. Sokan nem tudják, hogy a gyakori Chrome, Safari, Firefox vagy épp Opera frissítések rengeteg beépített biztonsági javítást tartalmaznak, ezzel nehezítve a hackerek munkáját.

Ne nyissunk meg promóciós e-maileket

Bár sokszor rávinne bennünket a kíváncsiság, nem tanácsos a kihagyhatatlan akciókról szóló leveleket megnyitni.

Csalók sokszor igyekeznek nagy áruházak leveleit lemásolni,

és személyes adataink bánhatják, ha egy rosszindulatú linkre kattintunk.

Az adathalász támadások is megszaporodnak az ünnepek idején Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Ha véletlenül meg is nyitjuk a levelet, keressünk gyanús jeleket: valószínűtlen helyesírási hibák, hanyag grafikai munka.

Hasznos trükk lehet, ha az otthoni számítógépen nyitjuk meg az ilyen leveleket, és a kurzort a linken tartva megvárjuk, hogy megjelenjen a teljes URL cím. Ha a megjelenő URL gyanús, vagy nem egyezik a szöveggel, amire a linket helyezték, valószínűleg adathalászokkal van dolgunk.

Nem mindegy, hogyan fizetünk!

Az online vásárlás egyik legkényesebb pontja a fizetés. Ha a kettő közül kell választanunk,

használjuk hitelkártyánkat (credit card) a betéti kártyával (debit card) szemben,

ugyanis a bankok általában nagyobb védelmet nyújtanak hitelkártyáinknak, ha esetleg rossz kezekbe kerülnének. Ám még ezeknél is biztosabb megoldás, ha online fizetőrendszereket használunk,

mint amilyen a PayPal is,

hiszen ezek különösen nagy gondot fordítanak adataink biztonságos kezelésére és tárolására.

Mindig mentsük el a vásárlási visszaigazolásokat is. Apróságnak tűnhet, de probléma esetén erre tudunk hivatkozni. Ha máshogy nem megoldható, akkor egy képernyőkép készítése is elég lehet.