Újságírókat vettek célba állami hackerek

hacker hack
Vágólapra másolva!
Több ezer felhasználó kapott üzenetet a Google-től arról, hogy hackertámadásra utaló jeleket fedeztek fel fiókjuk esetében. Főleg újságírók vannak a listán.
Vágólapra másolva!

A Google több újságírót és professzort is arra figyelmeztetett, hogy államilag szponzorált hackerek próbálják feltörni Google-fiókjukat. Köztük van számos nagy portál újságírója, például a Nobel-díjas közgazdász és újságíró Paul Krugman, a Stanfordi Egyetem prodefesszora, Michael McFault, és számos más újságíró a The Atlantic, a New York Magazine és GQ portáloktól.

A keresőóriás 2012 óta küld értesítést felhasználóinak arról, ha behatolásra utaló jeleket észlel. Nem csak az újságírókat fenyegeti veszély, összesen közel ezer felhasználó kapott hasonló figyelmeztetést, nagy része médiaszakember, politikus, de van köztük biztonsági szakember is.

A Google szóvivőjének elmondása szerint nem kell pánikolni, ez nem azt jelenti, hogy a fiókot már feltörték. A figyelmeztetés célja, hogy a felhasználó további biztonsági lépéseket tegyen.

A támadások a múlt hónapban történt adathalász kampánnyal függhetnek össze, amit a Volexity biztonsági cég orosz hackerekhez köt. Októberben néhány orosz aktivista és független újságíró is hasonló értesítéseket kapott.

A Google szóvivője szerint is egy korábbi támadás-sorozatról lehet szó. A Google rendszere ugyanis szándékosan csúsztatja az értesítéseket, hogy a támadók ne figyelhessék meg a Google kutatóinak módszereit, amelyekkel felismerik a behatolásra utaló jeleket.