Minden ötödik dolgozó facebookozik munkaidőben

szem
A laptopok és okoseszközök rendszeres használata jelentős szerepet játszik a korai rövidlátás kialakulásában
Vágólapra másolva!
Olvasásra, játékra és a közösségi oldalak látogatására is szakít időt a napi feladatok mellett minden ötödik munkavállaló. A számítógépet vagy okostelefont használó dolgozók csaknem egyharmada bonyolít le magánjellegű telefonokat munkaidőben, ötödük látogat online közösségi oldalakat, 15 százalékuk pedig számítógépes játékokkal is játszik.
Vágólapra másolva!

A Kutatópont reprezentatív felméréséből az is kiderül, hogy a munkavállalók szabadidejükben nem tudnak igazán kikapcsolódni és többször szorítják háttérbe privát programjaikat, ha a munka azt megkívánja.

Az infokommunikációs eszközöket használók 60 százaléka szabadsága alatt is elérhető, 53 százaléka a munkaidején túl,

minden második ember pedig betegen is dolgozik.

A megkérdezettek kétharmada (67%) úgy véli, hogy a szabadidő alatt végzett munka hatékony. A munkahelyen használt, de privát dolgokhoz kapcsolódó infokommunikációs eszközök használatát is hasonló arányban (69%) tartják fontosnak.

A munkavállalók nagyrésze szívesen felnéz munka közben is a Facebookra Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Kutatópont eredményei arra is rámutatnak, hogy a munkavállalók csaknem 60 százaléka használ munkájához infokommunikációs eszközöket. Minden negyedik megkérdezett a munkaidejének nagy részét számítógép előtt tölti, minden ötödik pedig a munkaidő legalább felében más infokommunikációs eszközzel is dolgozik.

Összességében

a magyar munkavállalók 10 százaléka olyan környezetben dolgozik,

ahol meghatározó az infokommunikációs technológia használata.

A megkérdezettek háromnegyede szerint az infokommunikációs eszközök javítják a munkavégzés hatékonyságát, ám azok körében, akik használnak is ilyen eszközöket ez az arány jóval nagyobb, csaknem 90 százalék.